+ Film

Kész belehalni az éhségsztrájkba az orosz börtönben az ukrán rendező

Oleh Szencov étfő óta nem eszik.

Éhségsztrájkot kezdett az évek óta orosz börtönben raboskodó Oleh Szencov ukrán rendező, azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott összes ukrán politikai elítéltet – közölte az ügyvédje.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított fegyházbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában terrorcselekmények megszervezésének vádjával. Szencov nem ismerte el bűnösségét.

A Krím orosz annektálásával civil aktivistaként szembeszegülő rendezőt az elmúlt csaknem három évben többször szállították át egyik orosz börtönből a másikba, jelenleg az északnyugat-szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangi városában raboskodik.

Az ukrán médiában megjelent híradások szerint ügyvédje, Dmitro Gyinz arról számolt be, hogy felkereste védencét a börtönben, aki egy kézzel írt papírt adott át neki. Ebben a rendező kijelenti, hogy éhségsztrájkot kezd, és addig folytatja, amíg szabadon nem engedik valamennyi Oroszországban fogva tartott ukrán politikai elítéltet, összesen 64 embert. Szencov név szerint nem nevezett meg senkit, és saját magának nem kért szabadságot. Kijelentette, hogy kész a végsőkig elmenni: vagy meghal, vagy az orosz hatóságok nekilátnak követelése teljesítéséhez.

Amint éhségsztrájkba kezdett, magánzárkába helyezték. Hétfő óta nem eszik, azóta folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartják, az állapota állítólag egyelőre kielégítő.

Ügyvédje megjegyezte, hogy a börtön alkalmazottaival szemben védence nem támasztott semmilyen igényt vagy követelést.

A jogász egyúttal jelezte: az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat gyakran próbálja megtörni foglyok éhségsztrájkját oly módon, hogy kivizsgáltatják az illető elmeállapotát, beszámíthatatlannak minősítik, és erre hivatkozva elrendelik kényszergyógyszerezését, illetve táplálását. Figyelmeztetett viszont: védence aktájában dokumentálva van, hogy már végeztek rajta pszichiátriai vizsgálatot, amelyen beszámíthatónak találták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top