+ Irodalom

Elhunyt Bréda Ferenc

Bréda Ferenc 1984-től 1991-ig francianyelv- és irodalomtanári állást töltött be Franciaországban.

Hosszas betegség után, 62 évesen elhunyt szerdán Bréda Ferenc erdélyi esszéíró, költő, irodalomtörténész és műfordító – közölte szerdán a Kolozsvári Rádió.

Déván született 1956-ban, első írásai az Ifjúmunkás című bukaresti ifjúsági lapban jelentek meg. 1975-től a kolozsvári egyetem hallgatója volt magyar-francia szakon. Egyetemi évei alatt a kolozsvári Akadémiai Könyvtár egyik állandó lakója volt, ekkor mélyült el a skolasztika és a középkori filozófia nagy szerzőinek szövegszintű tanulmányozásába.

1984-től 1991-ig francianyelv- és irodalomtanári állást töltött be Franciaországban, 1985-ben mesteri diplomát szerzett a Nantes-i Egyetemen francia és összehasonlító irodalomtörténetből.

A Présence de Gabriel Marcel irodalmi-filozófiai társaságban megismerkedett Paul Ricourrel, Jean-Marie Lustiger-vel, Franciaország hercegprímásával, Claude Aveline regényíróval, Georges Lubinnel, George Sand levelezésének kiadójával, továbbá André Comte-Sponville filozófussal és a francia művelődési élet más jeles képviselőjével. Pierre Bourdieu szociológussal, illetve a filozófiatörténész Xavier Tilliette-tel és Samuel Beckettel levelezett.

Az 1983-tól szünetelő, tekintélyes irodalmi hagyományokkal rendelkező, az 1989-es romániai forradalom után újrainduló Gaál Gábor Irodalmi Kör alapító tagja volt. 1992 és 1993 között a bukaresti Kriterion Könyvkiadó kolozsvári fiókjának volt a szerkesztője. A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör vezetőségi alapító tagja volt 1993-tól. 1995-től a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán tanított egyetemes színháztörténetet, színházesztétikát, magyar irodalmat és retorikát.

Számos könyve jelent meg magyarul, de franciául és románul is publikált, ez utóbbi két nyelvből fordított is.

Bréda januárban kapta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top