+ Képzőművészet

Elkelt Modigliani legnagyobb képe

Amedeo Modigliani (1884-1920) 22 aktot festett, művei az egész művészvilágot megrengették teljesen új, innovatív stílusukkal és felfogásukkal.

Modigliani egy aktfestménye több mint 157 millió dollárért kelt el a Sotheby’s hétfői New York-i árverésén.

A Sotheby’s korábban 150 millió dollárt várt az olajfestményért, mint akkor írták, egy műalkotás leütési árát még soha nem becsülték ilyen magasra az árverést megelőzően. Az aukción végül 157,2 millió dolláros áron kelt el a festmény.

Amedeo Modigliani (1884-1920) 22 aktot festett, művei az egész művészvilágot megrengették teljesen új, innovatív stílusukkal és felfogásukkal. Az 1917-ben született, Nu couché (sur la cote gauche) – Bal oldalán fekvő akt – című képen egy meztelen nő látható, aki fehér drapériával borított ágyon fekszik, háttal a szemlélőnek, és a válla fölött néz vissza.

A 147 centiméter széles alkotás Modigliani legnagyobb képe. A festményt áruba bocsátó gyűjtő a képet 2003-ban vásárolta aukción 26,9 millió dollárért.

A francia festő eddigi árverési rekordja 170,4 millió dollár, a rekordár egy 2015-ös aukción született.

A hétfői árverésen Pablo Picasso Le Repos (A pihenés) című képe 36,9 millió dollárért talált vevőre, Claude Monet Matinée sur la Seine (Reggel a Szajna partján) című alkotása pedig 20,55 millió dollárt ért egy gyűjtőnek.

Az előzetesen becsült ár kétszereséért vették meg Georgia O’Keefe Lake George with White Birch (A George-tó fehér nyírfával) című festményét: a kép 11,3 millió dollárért ment el.

Az aukciósház szóvivője az impresszionista és modern műveket kínáló aukcióról elmondta: nem volt nagy tülekedés a licitáláson, a licitharc „rendezetten és hatékonyan folyt”. Az árverési nap 318,3 millió dolláros összbevétellel zárult, a 45 kikiáltott tétel 71 százaléka elkelt.

A tavaszi aukciók kedden folytatódnak a Christie’s impresszionista és modern művészeti árverésével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top