+ Film

Pénzügyi megfontolásból templomokat zártak be

A filmbemutató utáni közönségtalálkozón a nézők kérdéseiből kiderült, hogy filmünk a meglepetés erejével hatott – meséli a rendező, Somogyi Viktória.

Clevelandi, bostoni és New York-i katolikus plébániák bezárásáról szól Somogyi Viktória dokumentumfilmes A hit kiárusítása című alkotása, amelyet május elején a kanadai Thamesville-ben, a Keresztény Élet Nemzetközi Filmfesztiválon díjjal tüntettek ki. A rendező szerint a film a meglepetés erejével hatott, mivel egy teljesen feltáratlan témát dolgoztak fel.

A rendező elmondta, hogy a filmet Kanadában a Award of Merit elismeréssel tüntették ki május 5-én, emellett pedig vetítették a floridai Orlandóban is, a keresztény tematikájú filmek és zenei alkotások legnagyobb fesztiválján, amelynek dokumentumfilmes szekciójába csaknem 700 filmet neveztek, Somogyi Viktóriát pedig jelölték a legjobb rendező díjára.

Az 50 perces dokumentumfilm, amelyet Somogyi Viktória szerkesztő-rendező, a Vatikáni Rádió magyar munkatársa és Jeff McIntyre amerikai operatőr-producer készített, clevelandi, bostoni, New York-i plébániák bezárását mutatja be, érzékeltetve a háttérben húzódó – elsősorban anyagi – megfontolásokat, a hívek többnyire hasztalan erőfeszítéseit templomukért és közösségükért. A dokumentumfilm középpontjában a clevelandi magyar katolikus templom közösségének a templom megtartásáért folytatott hősies és sikeres küzdelme áll.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával, hároméves munkával elkészült film 2017 októberében Los Angelesben, a női alkotókat támogató La Femme Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd 2018 januárjában a Duna televízió is bemutatta.

Somogyi Viktória elmondta: az orlandói fesztiválon az elmúlt évek legsikeresebb, vallásos témákat feldolgozó filmjeinek alkotói osztották meg tapasztalataikat egymással. A rendező szerint nagy az igény az ilyen tematikájú filmekre, és ennek fontosságát már Hollywood is felismerte.

“A filmbemutató utáni közönségtalálkozón a nézők kérdéseiből kiderült, hogy filmünk a meglepetés erejével hatott, annál is inkább, mivel egy eddig teljesen feltáratlan témához nyúltunk. Még keresztény körökben is szinte ismeretlen ügyről van szó, jóllehet a templombezárások nem csupán a katolikusokat érintik”

– mondta el Somogyi Viktória.

A film fesztiválszerepléseivel sikerült reflektorfénybe állítani

“a közösségteremtő erőt pusztító jelenséget, s egyúttal hangot adni a gyakran igazságtalan döntések néma elszenvedőinek is”.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda

    2018-05-15 - 14:51

    Már most jelezném, hogy nem az állam feladata az egyház létesítményeinek megmentése a látogatók elmaradásaesetén ! Persze, hülyeországban ettől még program lehet belőle !

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top