+ Irodalom

Mindig megosztó, kinek jut díj – Kiss Noémi az irodalmi Nobel-díj botrányról

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Egy hete jelentették be, hogy idén nem adnak ki irodalmi Nobel-díjat, a kuratórium körüli zaklatási botrány miatt. Három író korábban bejelentette, hogy ilyen körülmények között nem hajlandó részt venni a kuratórium munkájában. Kiállásukat elismerőleg fogadták, nem lehet mindent a szőnyeg alá söpörni.

Kiss Noémi írót kérdeztük, mi a véleménye erről a helyzetről:

Nem tudom, mit gondoljak, mivel több svéd író ismerősöm van, évek óta hallom ezt, nem voltak illúzióim – miért gondoljuk, hogy a nyugat tiszta, a kelet korrupt? A svéd elfogulatlan, a mienk botrányos? Persze a mienk sem botrányos, csak langyos és érdektelen.

Nagyon egyformák ezek a kuratóriumok, elfogultak, politikailag tájékozódnak és alá-fölé rendelt viszonyokban eveznek. Nők nagyobb számban eleve csak a 2000-es évek végén kezdték el megkapni a Nobel-díjat, ami változást hozott és örültem neki, de ez is elmúlt. Az utóbbi években nem igen figyeltem már oda. (Lagerlöf és Kerész amúgy a kedvenc Nobel-díjasaim.) Mindig megosztó, kinek jut díj, ki marad örök életében díj nélküli, kiváló író.

Igazából örülök neki, hogy egy bizottság kritikát gyakorol, bárcsak ilyen nyíltan és bátran mernének szembenézni a korrupcióval más országok, más kuratóriumai – ami az utóbbi hetekben a stokholmi irodalmi életben történt, az elég klassz, üdítő és persze lehet háborogni, meg picit sápítozni is.

Kiss Noéminek két könyve is megjelenik az idei könyvhétre: egy útikönyv a Magvetőnél Rongyos ékszerdoboz címmel, a másik a Pagony kiadónál: Lámpaoltó Pöttyös néni – meseregény. Nagy Norbert rajzaival.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek