+ Képzőművészet

Galimberti 100 éve rejtőzködő nagybányai főművét árverezik

Galimberti Sándornak egy évszázad alatt mindössze 29 festménye bukkant elő.

Galimberti Sándor sokáig rejtőzködő, Kilátás Nagybányára című olajfestménye is szerepel a Kieselbach Galéria tavaszi aukcióján, amelyet május 13-án tartanak a Budapest Marriott Hotelben.

A galéria 58. Tavaszi aukcióján 223 tételt árvereznek el. Köztük van Galimberti Sándor több mint egy évszázados rejtőzködés után most előbukkant képe, amely a nagybányai festészet, a korai magyar modernizmus egyik főművének számít.

Galimberti Sándornak egy évszázad alatt mindössze 29 festménye bukkant elő. Közülük csak 11 alkotás található magántulajdonban, az elmúlt 30 évben mindössze három képe szerepelt nyilvános árverésen és a Magyar Nemzeti Galériában is csupán egyetlen festményét őrzik. Az aukción szereplő műre 28 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Árverésre bocsátják Kontuly Béla Kék íriszek a festő teraszán című csendéletét. Az 1933-ban készült festmény kikiáltási ára 24 millió forint, becsértékét 30 és 50 millió forint közé teszik a szakemberek.

Kontuly a csendélet keletkezésének idején alkotta életműve jelentős részét. Az árverésre kínált művön dominálnak a festő érett stílusának a jegyei, többek között a mérnöki pontossággal megrajzolt kompozíció, a visszafogott, de mégis karakteres színhasználat.

Magas áron szerepel a tételek között Czigány Dezső egyik avantgárd csendélete is. A Cézanne műveit idéző Csendélet szoborral, almákkal és virágokkal című olajkép 34 millió forinttól kelhet el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top