+ Film

A tenger felől hadihajókkal védik Cannes-t a filmfesztivál alatt

A francia Riviéra repülőterein esténként átmenetileg rendszeresen teljes légtérzárat rendelnek el.

Keresés a weben

A Franciaországban továbbra is magas terrofenyegetettség miatt idén is fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg a kedden kezdődő 71. cannes-i filmfesztivált, amelyet a tengerről, a szárazföldön és a levegőből is biztosít a francia csendőrség.

“A terrorfenyegetettség miatt idén is magas szintén kell tartani a biztonsági készültséget anélkül, hogy az az eseményt elrontaná”

– mondta kedden Georges-Francois Leclerc, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa a francia sajtónak.

Az 70 ezer lakosú francia tengerparti kisvárost, amelynek lakossága a fesztivál 12 napjára megtriplázódik, először is a tenger felől védi a tengeri csendőrség tucatnyi hadihajója az Estérel-hegység és Antibes település között. A légteret és a francia Riviéra repülőtereit – beleértve a monacói helikopterleszállót is – a fesztivál idején fokozottan ellenőrzik és esténként átmenetileg rendszeresen teljes légtérzárat rendelnek el.

A biztosítás központi elemét azonban a fesztiválpalota környékének védelme jelenti, amelyet a 2015-ös franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáihoz hasonlóan alakítottak ki.

A közeli Nizzában 2016. július 14-én 86 áldozatot követelő iszlamista merénylet miatt már tavaly megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a biztosítást a fesztiválozók védelme érdekében. A múlt évhez hasonlóan a fesztiválpalotába idén is a repülőtereken is használatos biztonsági kapukon lehet majd bemenni és a táskákat is csomagröntgennel világítják át.

“A fesztiválpalota előtt többszöri átvizsgálás lesz, de megfelelő távolsággal ahhoz, hogy megőrizzük a fesztiváli hangulatot”

– mondta Yves Daros, a cannes-i önkormányzati rendőrség vezetője.

A fesztiválpalota környékén 580 térfigyelő kamera működik és önkéntes megfigyelők is folyamatosan elvegyülnek a hömpölygő tömegben, ha bármi gyanúsat észlelnek, riasztják a rendőrséget. Ezen kívül háromszáz, virágágyásokkal díszített egytonnás betontömbbel akadályozzák meg, hogy kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Pontos adatok közlése nélkül a prefektúra megerősítette, hogy a múlt évhez hasonló számban teljesítenek szolgálatot a köztereken felfegyverzett rohamrendőrök és járőröző katonák. Az önkormányzat annyit közölt, hogy melléjük 200 rendőrt és 50 biztonsági őrt mozgósítanak a fesztiválpalota környékén állandó jelleggel, akikhez mintegy száz önkéntes helyi is csatlakozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top