+ Építészet

Vasútállomás helyén születik új park Bécsben

A sínek fölé egy stégrendszert terveztek, ahonnan az egész parkra gyönyörű kilátás nyílik.

Az osztrák főváros Nordbahnhofviertel (Északi Vasútállomás) nevű negyedében 2023-ig új parkot alakítanak ki. A bécsi  Gebietsbetreuung (területfelügyelet), valamint Bécs városának képviselői és építészei múlt hét szerdán mutatták be az új pihenő övezet, a „Freie Mitte“ első tervezetét, melynek kialakítása kapcsán az ottlakók javaslatait is fölhasználják.

A bécsi Nordbahnhofviertel az egykori északi vasútállomástól nyugatra és a Patersterntől északra található, a Nordbahnstraße és a Heinestaße között. Bécs városának vezetése a vasútállomás kihasználatlan zöld területét pár évvel ezelőtt vásárolta meg.  A mindösszesen kilenc hektárnyi területen – a városi vadonban élő, szigorúan védett zöld varangyok és gyíkok élőhelyeit érintetlenül hagyva – 2023-ig játszóteret, kutyasétáltatót és sportolásra alkalmas pihenőövezetet alakítanak majd ki, a lebetonozott területeket pedig közösségi kertekké építenék át. A parkon keresztül húzodó Leystraße meghosszabításával pedig egy sétaösvény  kötheti majd össze a 2. kerületet a 20. kerülettel.

Ezt a területet a 2,5 hektáron elterülő elhagyatott vasúthálózattal toldanák meg, melynek fennmaradt sínrendszerét építészeti elemként integrálnák a parkba. A sínek fölé egy stégrendszert terveztek, ahonnan az egész parkra gyönyörű kilátás nyílik.

A műemlékvédelem alatt álló víztorony, valamint a vasútállomás épületének kihasználása azonban továbbra is kérdéses. A projekt tervezete szerint az azonban biztos, hogy az állomás elülső csarnokát lebontanák, mivel itt a meghosszabbított O jelzésű villamos síneit fektetik majd le. Felmerült még egy holokauszt emléktábla kihelyezése is, amely a vasútállomásról Ausschwitzba induló vonatokon deportált zsidóknak állítana emléket.

A park környékén lakók a leopoldstadti Max-Winter-Platzon tájékozódhatnak a teljes projektről, valamint április 30. és május 11. között javaslatot is tehetnek az új park kialakítása kapcsán.

Vasútállomás helyén születik új park Bécsben
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top