+ Tánc

Ők ketten kapták a Halmos Béla-díjakat

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át pénteken, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

forrás: FB. Mihó attila középen

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt pedig Mihó Attila vehette át pénteken, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

A Hagyományok Háza közlése szerint Henics Tamás kutatóorvos a magyar kulturális hagyományok átörökítéséért, a népi műveltség széleskörű megismertetéséért kapta a díjat.

„Választott szakmája, hivatása mellett belülről jövő késztetésből, lelkesedésből, önzetlenül teszi a dolgát a népművészet területén. Soha, semmilyen ellenszolgáltatásra nem számítva, gyakran a saját jövedelméből áldozva rá”.

A vándordíjat, Halmos Béla egykori hegedűjét olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Henics Tamás

Mihó Attila hegedűművészt kiemelkedő szakmai munkája, gyűjtési munkáiból származó tapasztalatszerzésének köszönhetően hiteles hangzásvilága miatt jelölték a díjra.

„Nem csak tanulta, jelenleg több zeneiskolában is átadja a tudását, megszerzett tapasztalatait, tanítványai felnéznek rá, örömmel tanulnak tőle. A gyimesi népzene alfája a jelenlegi népzenei életben.”

Tavaly felvették a Magyar Állami Népi Együttes prímásai közé.

„Mind a volt és jelenlegi oktatói, mind diákjai körében szeretett, és nagyra becsült zenész, aki nagy figyelemmel, és odaadással teljesíti az épp aktuális feladatait”.

A díjátadót megelőző ünnepi koncertet Mestereink öröksége címmel tartották meg. A fellépők ezzel állítottak emléket egyfelől a korábbi korszak népzenekutatóinak, Seprődi Jánosnak, Lajtha Lászlónak vagy Jagamas Jánosnak, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak, Kallós Zoltánnak és Borbély Jolánnak.

A koncert egy rendezvénysorozat része, amely szombaton a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók Boltja előtt folytatódik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top