+ Irodalom

Lázár Ervin-emléknapot tartanak – 82 éves lenne a nagy meseíró

Az emléknap visszatérő programja lesz a Lázár Ervin-futballkupa.

Lázár Ervinre emlékeznek május 7-én a Tolna megyei Pálfán és Sárszentlőrincen, ahol az író születésének 82. évfordulóján gyermekprogramokkal, mesemondó délelőttön és rajzkiállításon idézik fel műveit.

A hagyományos Lázár Ervin-emléknap délelőttjén a pálfai művelődési házban több mint hatvan környékbeli általános iskolás diák mond meséket Lázár Ervintől, s ugyanitt nyílik tárlat az író meséit illusztráló rajzpályázatra érkezett, nyolcvan alkotásból – mondta Tell Edit, az esemény egyik szervezője.

Az emléknap szintén visszatérő programja lesz a Lázár Ervin-futballkupa, amelyre tíz településről érkeznek csapatok. Délután a szomszédos Sárszentlőrincen, a Petőfi és Lázár Ervin Emlékház környezetében egy, az íróhoz kapcsolódó, hat állomásból álló vetélkedőn vesznek részt a gyerekek, a program játékos kalandozás lesz „Rácegresivel és Pácegresivel” Lázár Ervin mesés tájain.

Az emléknapot 2007 óta rendezik meg Pálfán, a programot idén először bonyolítja le két helyszínen a pálfai, a sárszentlőrinci és a Tolna megyei önkormányzat, a pálfai Szülőföldünk Nagyjai Emlékbizottság, illetve a sárszentlőrinci Lázár Ervin Baráti Kör. Az eseményen részt vesz az író húga, Lázár Zsuzsanna és lánya, Lázár Zsófia is.

Az 1936. május 5-én, Budapesten született Lázár Ervin 1951-ig töltötte gyermekéveit a Sárszentlőrinchez közel eső, ma már nem létező Alsórácegrespusztán, Felsőrácegres szomszédságában, ahol korábban Illyés Gyula nevelkedett. Alsórácegres Lázár meséinek világában fontos szerepet tölt be, a Négyszögletű kerekerdőtől a Hétfejű tündérig – amelynek szereplői Rácegresi és Pácegresi – számos műve utal rá.

Németh Jolán, a pálfai emlékbizottság elnöke felidézte: a 2006-ban elhunyt, Kossuth-díjas író határozottan elzárkózott attól, hogy Pálfán iskolát nevezzenek el róla, a mesemondó verseny és – mivel nagy futballrajongó volt – a futballkupa ötletét azonban örömmel támogatta. 2007-ben ő végezte volna el az első meccs kezdőrúgását.

Sárszentlőrincen 2012-ben nyílt meg a Lázár Ervin Emlékház a Petőfi-múzeum szomszédságában, ahol többek között személyes tárgyai, meseszoba és az író hangján megszólaló mesék idézik fel alakját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top