+ Színház

Elhunyt Tóth Zoltán színművész

Tóth Zoltán pályája kezdetén kis szerepekben kisembereket játszott.

Életének 58. évében elhunyt Tóth Zoltán Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Pinceszínház pénteken este.

Tóth Zoltán 1961. április 22-én született Debrecenben. A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a Debreceni Csokonai Színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. Játszott a békéscsabai Jókai Színházban, majd ismét visszatért Debrecenbe. Ezután kilenc évet a budapesti Katona József Színházban töltött.

Az utóbbi években szabadúszó színészként dolgozott. A Svejk! Vacsorázunk! című darabjával bejárta az országot. Színházi szerepei és önálló estje mellett rendszeresen szinkronizált és tanított, középiskolás diákokkal szerettette meg a színház varázslatos világát.

Az elmúlt két évben a Pinceszínházban találta meg a szakmai otthonát, ahol Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált 2017 februárjában Herda Pityu megformálójaként. A Pinceszínház több alkalommal műsorra tűzte a színész szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását. A színház legutóbbi, 2018. márciusi bemutatójában Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című darabjában az életét összegző címszereplőt alakította, mindössze két előadás erejéig, egészségi állapota miatt az áprilisi előadásokat le kellett mondani.

Tóth Zoltán pályája kezdetén kis szerepekben kisembereket játszott. Az évtizedek folyamán beérkezett művésszé vált, elmúlt a kis szerepek ideje, de játszani mindvégig kisembereket szeretett igazán.

Művészetét Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top