+ Irodalom

Magyar szerzők mondják el, mit jelent számukra az anyaság

31 magyar írót, művészt kértek fel, hogy írjanak az anyaság sokszínűségéről, ennek eredménye a Szeretlek, anya! című kötet. A könyvbemutatón számos szerző megjelent, az érdeklődők meghallgathatták Lackfi János, Halász Judit és Hadas Krisztina történeteit is. Beszámolónk az eseményről.

„Én azt csodálom benne, hogy hogyan tud mindig pont akkor hívni, amikor épp nem tudom felvenni a telefont”

Áprilisban jelent meg a Manó Könyveknél a Szeretlek, anya! című kötet, melyben 31 magyar mesél az anyaságról. A kötet ötlete akkor fogalmazódott meg a két szerkesztőben, Csapody Kingában és Edinger Katalinban, amikor meglátták Quentin Gréban anyákat ábrázoló festményeit. Hazai szerzőket kértek fel, hogy írják meg saját vallomásaikat, gondolataikat a belga illusztrátor képei mellé. A kötetet a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be, melyen a Szeretlek, anya! írói közül részt vett Hadas Krisztina, Almási Kitti, Balázsy Panna, Koós Réka, Ungár Anikó, Szurovecz Kitti, Lackfi János, Krizsó Szilvia, Péterfy-Novák Éva, Tamás Zsuzsa és Turi Tímea is. A moderátor szerepét Edinger Katalin töltötte be. Elárulta, hogy minden író egyetlen képet kapott, nem volt választási lehetőségük, de igyekeztek mindenkinek olyan illusztrációt adni, mely kapcsolódik személyiségéhez.

„Elkezdtek érkezni a szövegek a szerzőktől. Olykor sírtunk, olykor mosolyogtunk”

– emlékezett vissza Edinger Katalin, majd Skaliczki Alíz olvasott fel egy részletet a könyvből, méghozzá az egyetlen férfi szerző, Lackfi János Anya csak egy van című történetét.

Skaliczki Alíz olvas fel a Szeretlek, anya! kötetbemutatóján a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – fotó: Várkonyi Zsolt

Mivel ennyi embert nem könnyű egyszerre kérdezni a kötetről, Edinger Katalin és Csapody Kinga azt találta ki, hogy elkezdenek egy mondatot, és a jelenlévő íróknak be kell fejezniük a saját szájuk íze szerint. Az első mondat így kezdődött:

„A legjobban attól féltem, mikor megtudtam, gyerekem lesz, hogy…”

Akadt olyan szerző, aki azt válaszolta, attól tartott leginkább, hogy a gyereke tinédzser lesz – ezen jót derült a könyvbemutató közönsége.  A következő kérdés arra vonatkozott, hogy ki miért csodálja édesanyját.

„Én azt csodálom benne, hogy hogyan tud mindig pont akkor hívni, amikor épp nem tudom felvenni a telefont”

– mondta Hadas Krisztina, amivel óriási nevetést váltott ki a teremben, aztán hozzátette, hogy egyébként nagyon örül ezeknek a hívásoknak. Hogy ki mit fogadott meg szülőként? Lackfi János például azt, hogy nem állít fel lehetetlen mércét gyerekei elé. Krizsó Szilvia fogadalma az volt, hogy sosem fogja azt mondani gyerekeinek, hogy „ez nem tartozik rátok”, ehelyett minden kérdésükre megpróbál válaszolni.

A Szeretlek, anya! könyvbemutatója április 21-én a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A képen Hadas Krisztina, Almási Kitti, Balázsy Panna, Koós Réka, Ungár Anikó, Szurovecz Kitti, Lackfi János, Krizsó Szilvia, Péterfy-Novák Éva, Tamás Zsuzsa, Turi Tímea és Csapody Kinga – fotó: Várkonyi Zsolt

A szerzők felidézték gyerekeikhez kapcsolódó legviccesebb történeteiket is. Lackfi János lányától, Dorottyától például megkérdezték az óvodában, hogy mit dolgoznak a szülei, mire azt válaszolta, semmit, hiszen állandóan otthon vannak, nem úgy, mint például egy rendőr, aki reggel felveszi a ruháját és elmegy dolgozni. A kötetbemutatón időközben megjelent Halász Judit is, aki szintén írt a Szeretlek, anya! könyvbe. A koncertjéről érkező énekesnő rögtön be is szállt az anya-gyerek történetek felidézésébe. Mint mondta, mindig a könyvszekrénybe rejtették el a csokit hároméves fia elől, aki egyszer a szekrény előtt megállva azt mondta, csokiszagot hall.

Csapody Kinga mesél, miközben Halász Judit lapozgatja a könyvet – fotó: Várkonyi Zsolt

A családias hangulatú könyvbemutató végén a szerzők elmesélték legkedvesebb anyáknapi emlékeiket is, majd dedikálták a könyvet az olvasóknak. A résztvevők megtekinthették Quentin Gréban illusztrációit is, melyek megihlették a 31 írót.

A Szeretlek, anya! szerzői: Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka, Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa, Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó.

A kötetet megvásárolhatod a Manó Könyveknél.

Magyar szerzők mondják el, mit jelent számukra az anyaság
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top