+ Média

Élete végéig börtönben fog ülni Bill Cosby

Most 80 éves.

Gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában bűnösnek találta az esküdtszék Bill Cosbyt a 80 éves amerikai komikus perének újratárgyalásán.

A 30 éves szabadságvesztés azt jelenti, hogy Cosby életének utolsó éveit rács mögött fogja tölteni, amiért philadelphiai otthonában megerőszakolta Andrea Constandot, a Temple Egyetem munkatársát 2004-ben. Cosby kitartott azon vallomása mellett, hogy kölcsönös megegyezésen alapult a szexuális együttlét.

2017 nyarán eredménytelenül zárult az első tárgyalás, mivel az esküdtszék több mint 52 órán át tartó tanácskozás után sem tudott egyhangú ítéletet hozni.

A két hétig tartó újabb tárgyalás végén az esküdtszék két napon át, 14 órán keresztül mérlegelte az ítéletet.

Az újratárgyalásra a Weinstein-botrány kirobbanása nyomán a szexuális zaklatások ellen alakult MeToo mozgalom fényében került sor. Az esküdtek a tárgyalás kezdetén valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy tisztában vannak a mozgalom céljaival, de képesnek tartják magukat arra, hogy részrehajlás nélkül ítélkezzenek. Cosby ügyvédei elítélték a mozgalmat, mondván boszorkányüldözést folytat, és a komikust annak áldozatának nevezték.

A komikus ügyvédjeinek csoportját, Tom Mesereau sztárügyvéd vezette, aki egykoron hasonló perben Michael Jacksont is védte. Legfőbb tanújuk, az egyetem egyik munkatársa arról vallott, hogy Constand arról beszélt neki, csőbe húz egy neves személyiséget és beperli. Constand az után perelte be Cosbyt, hogy az ügyészség elutasította keresetét, mivel egy évtizede a Cosbyval kötött peren kívüli egyezségben 3,4 millió dollárt kapott.

A komikust az elmúlt években mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta őket.

Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és szórakoztatóipari alkalmazottak. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük már elévült.

Bill Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott.

A nős, többgyerekes színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imázsában kulcselem volt a családközpontúság, hosszú pályafutása során négy Emmy- és kilenc Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top