+ Film

Milos Forman előtt tiszteleg a filmfesztivál Karlovy Varyban

Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet vetítik a megnyitón.

Keresés a weben

Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét idén június 29. és július 7. között rendezik meg 53. alkalommal a nyugat-csehországi fürdővárosban. A filmfesztivál költségvetése idén 140 millió korona, amelyből az állam 30 millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze.

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján levetítik az Oscar-díjas Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet. A megnyitó résztvevői meghallgatnak összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből. Eva Zaoralová, a filmfesztivál művészeti igazgatója szerint az Egy szöszi szerelme tette Formant híressé a filmvilágban.

Jaromír Hanzlík, 70 éves neves cseh színész megkapja a fesztivál elnökének díját. A magyar nézők Hanzlíkot például a Kórház a város szélén című csehszlovák tévésorozatból ismerik, amelyben Roman Jáchym mentőautósofőr szerepét játszotta.

A szemlére idén is Karlovy Varyba látogat a filmvilág több ismert csillaga és személyisége, de Jirí Bartoska neveket még nem hozott nyilvánosságra.

A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad helyet.

A fesztivál programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top