+ Fotó

Csodálatos lovas képekkel nyert első díjat a magyar fotós

A fotósorozat betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban.

Gárdi Balázs / Sony World Photography Awards
Keresés a weben

Gárdi Balázs Buzkashi című képével nyerte el a Professzionális verseny Sport kategóriájának díját az idei Sony World Photography Awardson, amelyen az Év fotósa címet Alys Tomlinson brit fotóművész kapta.

A szakmai zsűri a magyar fotós Buzkashi című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban.
Alys Tomlinson brit fotóművészt a Professzionális verseny tíz kategória győztese közül választotta ki a zsűri.

Ex-Voto című képsorozatával a fotós megnyerte a Felfedezés kategóriát is, és ezzel a sorozattal érdemelte ki a 25 ezer dolláros Év fotósa címet. A Londonban fotósként dolgozó Tomlinson formális portrékban, nagyméretű tájképi formátumban, valamint kisebb, részletgazdag csendéletben örökíti meg a francia Lourdes, az ír Ballyvourney és a lengyel Grabarka zarándokhelyen elhelyezett vallási jellegű fogadalmi ajándékokat.

A zsűri a pályamű értékelésekor kiemelte a pályázat művészi szépségét, kiváló technikai megvalósítását és a zarándoklat témájának érzékeny megjelenítését, amelyet a fotós egy magasabb hatalomnak tett áldozattal teli utazással illusztrált.

Nyílt kategóriában az 5000 dolláros pénzdíjjal járó év fotósa a bolgár Veselin Atanasov lett Autumn (Őszelő) című pályaművével, amelyet a tíz kategóriagyőztes közül választottak a világ legjobb önálló képének. Az informatikusként dolgozó Atanasov autodidakta módon sajátította el a fényképészeti ismereteket, és 2014 óta fotózik. Az ősz beköszöntét bemutató nyertes kép a Közép Balkán Nemzeti Parkban készült.

A Professzionális verseny építészeti kategória nyertese az olasz Gianmaria Gava Buildings című sorozata, míg a Kortárs kérdések kategória győztese a svéd Fredrik Lerneryd lett Slum Ballet című munkájával.
Florian Ruiz francia fotós nyerte a Kreatív kategóriát The White Contamination című képsorozatával, az Aktuális ügyek és hírek szekcióból a malajziai Mohd Samsul Mohd Said került ki győztesen a Life Inside the Refugee Camp című munkájával. Tájkép kategóriát az olasz Luca Locatelli nyerte White Gold című fotóival, ugyancsak olasz fotós, Roselena Ramistella nyerte a Természet és vadvilág szekciót, a Portré kategória legjobbja a brit Tom Oldham fotós The Last of The Crooners című sorozata lett, a Csendélet szekcióban a portugál Edgar Martins bizonyult a legjobbnak.

Az Ifjúsági kategóriában Az év fotósa a tizenhat éves amerikai Megan Johnson lett, míg Diák kategóriában az év fotósa címet a húszéves kanadai Samuel Bolduc érdemelte ki. Életműdíjjal jutalmazták Candida Höfert, a kortárs fényképészet egyik legkiválóbb képviselőjeként számon tartott német fotóművészét, aki precíz módszerével és technikájával vívott ki széleskörű elismerést.
Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 000 fotós adta le nevezését több mint 200 országból. A világ minden tájáról érkező jelentkezők sokszínűségének köszönhetően változatos témák és az elmúlt évben fellelhető legkiválóbb kortárs fényképek kerülhettek a zsűri elé.

  • A Sony World Photography Awards oldalán megnézheted Gárdi Balázs első díjas fotósorozatát nagyfelbontásban is!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top