+ Színház

Hód Adrien és Góbi Rita nyerte az idei Lábán Rudolf díjat

A győztesek Székely Kriszta rendezőtől és Puklus Péter képzőművésztől vehették át a díjjal járó plaketteket kedd este a Trafóban.

Góbi Rita

Hód Adrienn Szólók, valamint Góbi Rita Reptében című koreográfiája nyerte el a 2017-es év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat – írta szerdán a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház.

A győztesek Székely Kriszta rendezőtől és Puklus Péter képzőművésztől vehették át a díjjal járó plaketteket kedd este a Trafóban.

Az Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Bálint Orsolya újságíró, tánckritikus, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás tánckritikus, szerkesztő, Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színházkritikus, szerkesztő alkotta kuratórium a Magyarországon tavaly bemutatott táncelőadások megtekintése után nevezte meg azt a nyolc produkciót, amelyet méltónak tartott a díj elnyerésére.

A testület végül Hód Adrienn koreográfiáját, a Hodworks társulat Szólók című előadását, valamint a Góbi Rita Társulat Reptében című darabját nevezte meg győztesnek.

Szólók. Fotó: Dömölky Dániel

A díj történetében először adtak át különdíjat, amellyel az Artman Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület munkáját jutalmazták. A különdíjat Fuchs Lívia tánctörténész, egyetemi tanár adta át.

Az elismerések kiosztását követően Tompa Andrea, a Színház folyóirat képviseletében és Barda Beáta, a Trafó igazgatója bejelentették a következő évadtól életbe lépő Halász Péter-díj megalapítását. Halász Péter neve a magyar és a világszínház számára a függetlenséget jelentette: szabadságot, kreativitást, reflektivitást és bátorságot a tartalomban, az eszközhasználatban és kifejezési módban egyaránt. Mindezek nem csupán a színházcsinálásban jelentettek újdonságot, hanem megváltoztatták a nézői/befogadói elvárásokat, attitűdöket is – olvasható a közleményben.

A jogutódok engedélyével megalapított, évente odaítélt elismerést az előző naptári év legizgalmasabb, leginnovatívabb, legprogresszívabb független színházi előadása érdemli ki. A döntéshozatal két körben zajlik majd: egy tágabb kör javaslatot tesz, egy szűkebb grémium pedig dönt és kiválasztja azt az egy produkciót, amely megkapja a díjat. A Halász Péter-jogutódok képviseletében Vajdai Vilmos színész, rendező, zenei dramaturg is javaslatot tesz egy produkcióra.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház 2005 őszén alapított szakmai díjat a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére. Az elismerést a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról nevezték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top