+ Oktatás

Bevonják a mobil eszközöket az oktatásba

A mai srácok az online világában élnek, ott hallgatnak zenét, ott ismerkednek, barátkoznak, miért ne tanulhatnának is a saját közegükben?!

A diákok csaknem harmada használhatja mobilját a tanórán is – Digitális oktatást népszerűsítő játék indul

A digitális eszközök és alkalmazások tanulást segítő használatáról és az ezekben rejlő lehetőségekről készült országos, reprezentatív kutatás a 14 és 18 év közötti diákok körében. A megkérdezett fiatalok nem csupán azt írták le, hogy szerintük melyek egy digitális tanár ismérvei, azt is elmondták, hogy az okos eszközök segíthetik a tananyag megértését és mindenki szívesen használná mobilját tanulásra is.

  • A középiskolás diákok nagy többsége rendelkezik saját okos eszközzel, közel harmaduk pedig használja a mobilt tanórán is
  • Az informatika népszerűsítésén túl, most a digitális oktatást előtérbe helyező verseny indult
  • A LEGYÉLTEIS! játékban középiskolásokból és mentor tanárokból álló csapatok mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat az öthetes verseny során

A középiskolai korosztályban nincs hiány digitális eszközökből: a diákok több mint felének van saját laptopja, 36 százalékának tabletje, mobiltelefonnal pedig már a 14 éveseknek is 93 százaléka rendelkezik. A válaszadók közel felének van olyan tanára, aki élve a MOST lehetőségeivel, digitális megoldásokkal színesíti a tanórát. A diákok persze azt szeretnék, ha ez az arány 100 százalékos lenne. A digitális tanár legfőbb ismérve szerintük, hogy különböző mobil alkalmazásokat használ az órán, elektronikusan adja fel a házit és érdeklődik a legújabb technológiai trendek iránt. A megkérdezett fiatalok 26 százaléka ismer valamilyen tanulást segítő alkalmazást, körükben legnépszerűbbek a nyelvtanulást megkönnyítő applikációk. A diákok úgy látják, hogy elsősorban a természettudományos tantárgyakat, például a matematika- vagy fizikaórákat lehetne a leginkább feldobni digitális módon.

Instatöri, Prismarajz, Slowmokémia, Excelfoci

A felmérésből kiderült, a diákok szívesen használnák mobiljukat a tanulásra is, ez inspirálta az idei LEGYÉLTEIS! versenyt, amely a nagy sikerrel futó Legyél Te is Informatikus! program folytatásaként jött létre. A kezdeményezés nemcsak az informatikát, hanem szélesebb körűen a digitális eszközökben rejlő edukációs lehetőségeket népszerűsíti.

A 2018-as LEGYÉLTEIS! megmérettetésre középiskolás diákokból és mentortanárukból álló csapatok jelentkezhetnek, akik digitális eszközöket használva különböző tantárgyak mentén oldanak meg olyan feladatokat, ahol a tárgyi tudás és a kreativitás egyaránt számít. A kölcsönös tanulásra hangolódás jegyében a diákok így új perspektívából ismerhetnek meg egy-egy témakört, míg a tanárok egyes applikációk használatába nyerhetnek betekintést. A verseny végén, közönségdíjért pedig egy, a saját iskolájukat bemutató videót kell elkészíteniük a csapatoknak. Az egyes tantárgyak feladatait szakmai zsűri bírálja el: Kutrovácz László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium kémia-biológia szakos vezetőtanára, Balatoni József (Jocó bácsi) történelemtanár, Pálfi György László, a MOME Tervezőgrafika tanszékének docense, és Kaszás Zoltán a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

„A mai srácok az online világában élnek, ott hallgatnak zenét, ott ismerkednek, barátkoznak, miért ne tanulhatnának is a saját közegükben?! Általában a középiskolások, de a legtöbb felsőtagozatos zsebében is ott lapul egy-egy okos eszköz, amit nem eltenni kell, hanem megfelelő keretek között érdemes használni is őket. Ehhez persze a tanároknak és a diákoknak is folyamatosan fejlődniük kell, és megfelelő kereteket kell biztosítani mindennek. Az infokommunikációs eszközök kinyitják a világot, lehetőséget adnak színesíteni, XXI. századivá tenni a tudományt, az ismeretterjesztést, megfelelő arányban és kontextusba illesztve mindenki több lehet általuk.”

– mondta el a verseny kapcsán Balatoni József, ’Jocó bácsi’, történelemtanár, aki maga is sok digitális megoldást vet be az órái során.

A legjobb megoldásokat beküldő osztályok drónokat és videós eszközöket nyerhetnek. A jelentkezés elindult, a négy diákból és egy tanárból álló csapatok április 29-ig regisztrálhatnak a https://legyelteis.hu/ oldalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top