+ Irodalom

Három különleges vajdasági férfi eljövetele

Danyi Zoltán, Tolnai Szabolcs és Mezei Szilárd egy esten.

Danyi Zoltán

Három nagyszerű vajdasági művésszel találkozhattok szombat délután a szentendrei Ferenczy Múzeumban. Danyi Zoltán író  A dögeltakarító című Mészöly Miklós-díjas, Aegon-díjra jelölt regényéből olvas fel.

„Danyi Zoltán megírta a vajdasági magyar posztháborús nemzedék tanulóéveit. Dac, tiltakozás, kemény fintor, lázadás, szókimondás, ellenkezés.”

Tolnai Szabolcs

Magyarországon eddig nem láthattuk Tolnai Szabolcs Minotaurus című filmjét. A rotterdami nemzetközi filmfesztivál programjában is bemutatott 48 perces film egy vajdasági magyar nő sorsán keresztül ábrázolja a virágzó délvidéki kultúra leépülését, a középosztály megsemmisülését, a fogyasztói társadalom előretörését. A programban a filmet megnézhetjük, a rendezővel beszélgetés lesz.

Mezei Szilárd

Mezei Szilárd a vajdasági Zentán született, ma is ott él – csakúgy, mint Danyi -, kivételes képességű brácsás, hegedűs, nagybőgős és zeneszerző. Lemezeit világszerte az improvizatív és dzsesszzenék legnevesebb kiadói jegyzik; sokak szerint ő a következő zeneszerző a magyar zenetörténetben, aki – egyfajta kontinuitást biztosítva, Bartók Bélát és Szabados Györgyöt követve – kivételes módon bánik a népzenével.

A Budapest Art Weekkel közös program április 21-én, szombaton 17 órakor kezdődik Szentendrén, az Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion folyóirat kiállításhoz kapcsolódva.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top