+ Színház

Ingyen nézheti meg a színdarabot, aki horogkeresztet visel

A jegyet váltó látogatóknak Dávid-csillagot kell viselniük. 

Vitát váltott ki Németországban, hogy a konstanzi városi színház ingyenjegyet kínál Tábori György Mein Kampf című darabjára azoknak, akik hajlandók horogkeresztet viselni az előadáson.

A darab bemutatója Hitler születésnapján, április 20-án lesz. A jegyet váltó látogatóknak Dávid-csillagot kell viselniük.

Két helyi szervezet, a regionális Német-Izraeli Társaság és a Társaság a Keresztény-Zsidó Együttműködésért nyílt levélben nevezte ízléstelennek a teátrum akcióját, és a darab bojkottjára szólítottak fel.

A tiltakozás nyomán a színház közölte, hogy azok, akik provokációnak érzik a premier napját, más időpontra cserélhetik a jegyüket, a fizető nézők pedig maguk dönthetik el, hogy akarnak-e Dávid-csillagot viselni a nácizmus áldozataival való szolidaritás jeleként.

A horogkereszt viseletéért felajánlott ingyenjeggyel azt akarták demonstrálni, hogy milyen könnyű korrumpálni az embereket – állítja a teátrum.

A színház szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy

„nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak”.

A 2007-ben Berlinben elhunyt Tábori komédiájának 1986/87-es bécsi ősbemutatóját színikritikusok az év színdarabjának választották. A színmű alapján 2010-ben Urs Odermatt svájci rendező forgatott mozifilmet.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda szerint:

    Naná, hogy egy magyar akar így feltűnni ! Minden áron ! Szerintem, fogadjunk, hogy erdélyi magyar !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top