+ Építészet

Bachman Gábor építész kapta Ferencváros József Attila-díját

Bachmann Gábor elmondta: egy kulturális-rekreációs központot tervez a kerületbe.

Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.

József Attila 1905. április 11-én született a ferencvárosi Gát utcában, születésnapját 54 éve ünneplik Magyarországon a magyar költészet napjaként – emlékeztetett a díjátadó előtt Ferencváros polgármestere.

Bácskai János felidézte, hogy a családnak József Attila négy hónapos korában már költöznie kellett, ahogy szegénységük miatt később is mindig házról házra vándoroltak, de 1920-ig Ferencvárosban éltek. Elmondása szerint 1964 óta a Gát utcai szülőházban emlékszoba is őrzi József Attila emlékét, nemrég pedig önkormányzati, európai uniós és kormányzati forrásból a ház is megújult.

A kerület kulturális örökségének megismertetésére az önkormányzat okostelefonos sétaaplikációt készíttetett, melynek most az angol nyelvű változata is elkészült. Az applikáció népszerűsítésére a költészet napján a diákok számára versenyt is hirdettek – számolt be Bácskai János. A polgármester ígéretet tett arra, hogy Magyarországon először Bachman-ház Ferencvárosban épül majd.

„Még nem tudjuk, milyen formában, de nagyon bízom benne, hogy valamelyik kulturális központunk, közösségi terünk tervezését-kivitelezését fogják a művészre bízni.”

Iain Lindsay brit nagykövet az ünnepségen József Attila Ódájának első két versszakát szavalta el tisztelgésül.

Mint a diplomata hangsúlyozta, nagyon közel áll hozzá a magyar kultúra és a magyar nyelv, az pedig külön öröm számára, hogy a költészet meg tudja mozgatni a fiatalokat – utalt az önkormányzat által meghirdetett angol nyelvű okostelefonos versenyre.

Bachmann Gábor elmondta: egy kulturális-rekreációs központot tervez a kerületbe.

Illés Klára, a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) korábbi igazgatója az önkormányzat elismerő oklevelét vehette át, majd az ünnepségen résztvevő szervezetek megkoszorúzták József Attila emléktábláját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top