+ Irodalom

Az egész országban programokat rendeznek a Költészet napja alkalmából

Például versmaratont rendeznek a Magvető Caféban.

Jánosi Zoltán irodalomtörténész (k) fut a Költõk futása címû rendezvényen a budapesti Ferenc téren 2018. április 7-én. A költészet napi Versmaratonhoz kapcsolódó eseményen költők futottak váltóban negyvenkét kört a tér körüli futópályán. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapesten és vidéken egyaránt számos program várja az érdeklődőket a magyar költészet napja alkalmából, április 11-én, szerdán.

Idén az Erzsébet téri Akváriumban rendezi meg a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és a Kossuth Rádió a Versmaratont, ahol 12 órán keresztül kortárs költők szavalják Az év versei 2018 antológiában szereplő költeményeiket. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseményen felolvas mások mellett Ágh István, Géczi János, Szőcs Géza, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Kemény István, Terék Anna, Kiss Judit Ágnes és Oravecz Péter is.

Ugyancsak versmaratont rendeznek a budapesti Magvető Caféban, ahol délutántól késő estig a Szép versek antológia költeményeiből készült előadásokat mutatnak be a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenész-színművész hallgatóinak előadásában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet gyermekrendezvénnyel készül a Somlói úti épületében, ahol a Ruttkai Bori Banda ad koncertet, valamint elismeréseket nyújtanak át a Versképek című, 7-12 éveseknek szóló kortárs magyar gyerekvers-illusztrációs kiállítás versírópályázatának nyertesei számára. A versírópályázat zsűrijének Tóth Krisztina költő, író; Dániel András író, illusztrátor és Sándor Csilla, a Csodaceruza irodalmi lap szerkesztője volt tagja.

A ferencvárosi József Attila Emlékhelyen a kerület költőről elnevezett díját adják át, az eseményen Tamás Menyhért Babérkoszorú-díjas író, költő, valamint Iain Lindsay brit nagykövet fog beszélni. József Attila sírjánál, a Fiumei Úti Sírkertben Földes László Hobo A föltámadás szomorúsága címmel ad műsort délután.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a költészet napján válogatást mutatnak be azokból a dokumentumokból, amelyeken szerepel Arany János sajátkezű írása. Délután Áchim Erzsébet ad zongorakoncertet népszerű dallamokkal és tavaszi versekkel, közreműködik Hirtling István színművész. Este Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán zongoraművész közös verses-zenés estje várja a közönséget. Ugyancsak a PIM-ben adják át április 11-én a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díját, amelyet idén Gergely Ágnesnek és Kemény Istvánnak ítélt oda a szervezet.

Siófokon idén is megrendezik a költészetnapi versmondó versenyt és gálaműsort a Kálmán Imre Kulturális Központban. A versenyen két kategóriában középiskolás, valamint egyetemista és felnőtt versenyzők indulhatnak. A programot közös versmondás zárja a város Fő terén.

Gyulán Varró Dániellel rendeznek író-olvasó találkozót a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban kedden, majd szerdán a Gyulai Várszínházban Lackfi János, Hercku Ágnes és Sinha Róbert lép fel közösen a Zenés emberszabás című produkcióval. Pécsett Re: Ady címmel adnak irodalmi zenés performanszt a költészet napján a Zsolnay Kulturális Negyedben László G. Attila, Szabó Mátyás, Dóczy Gabriella, Ferth Tímea és Dj Panda közreműködésével.

Békéscsabán, a Jókai Színház újra megrendezi a 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált, amely április 10-én délben indul a Jókai Szalonban. Egerben Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László lép fel közös zenés irodalmi estjével a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Balatonfüreden a Kaposvári Egyetem színészhallgatóinak előadása várja a közönséget a Kisfaludy Galériában Arany-maraton címmel.

Április 7-én, szombaton délelőtt második alkalommal rendezi meg a Magyar Napló Kiadó és Magyar Írószövetség a Költők Futása elnevezésű rendezvényt, amelyen közösen legalább 42 kilométert futnak Az év versei 2017 antológiában szereplő költők. Bárki szabadon csatlakozhat a programhoz, amelyen részt vesz Böszörményi Zoltán, Falusi Márton, Horkay Hörcher Ferenc, Kürti László, Lázár Balázs, Murányi Zita, Papp-Für János, Payer Imre, Petőcz András, Rónai-Balázs Zoltán, Simon Adri, Székelyhidi Zsolt, Szentmártoni János, Vörös István és Zsille Gábor is. A rajt a budapesti Ferenc téren lesz.

József Attila születésnapján, április 11-én 1964-től ünneplik meg minden évben a költészet napját Magyarországon.

Az egész országban programokat rendeznek a Költészet napja alkalmából
2 hozzászólás

2 Comments

 1. göre gábor biró úr

  2018-04-09 - 04:43

  Tiszta ésszel! Mai József Attila

  Nincsen apám: sose vót!
  Nincsen anyám: rég meghótt!
  Se Istenem, eltiltották!
  Hazámat rég, elsíbolták!

  Se csókom, se szeretőm,
  Ellopták, mint szemfedőm!
  Harmadnapja nem eszek
  De betörő nem leszek!

  Húsz esztendőm elvették,
  Buta fejem átverték!
  Tiszta szívvel betörök,
  Ha kell, hazugot ölök!

  Elfognak, ha sikerül,
  Gazemberségük kiderül!
  Halált hozó fű terem!
  Megélhetésre kertemben!

  Emlékvers József Attila

  „Ünnepelnek, megforgatnak,
  Amíg éltél, veszni hagytak!
  Kétszínű szemforgatók!
  Versedből hasznot húzók!
  Sok kétszínű, szemérmetlen!
  Nézni is fájdalom, gyötrelem.
  Felsorakoznak, pofa vizitre!

  Nyomodba se léphet egyik se!
  Sok talpnyaló, gyáva, Dicsőséget keres!
  Gyűlölik a tisztát, “Akár a pestisest””!
  1967! 18 évesen írtam!

 2. göre gábor biró úr

  2018-04-09 - 04:46

  Az éjjel hazafelé mentem

  Láttam, a részeg meginog,
  Aluljáró: huzatos kellemetlen
  Éreztem: valamit kérni fog

  Éhes lehet, kopott a lelkem
  S háltak az utcán. Rám csapott,
  Követelőzőn, amiből eszméltem,
  Nekem kicsivel, jobb a létem!

  A közösség, amely e részeg
  Önbecsapó társadalom része
  Kidobott, alázott félszeg,

  Kilökött út alá útszélre
  Munkahelyeken káromkodva
  Nem mérgelődik már soha!

  Ezernyi fajta népbutítás
  Szapora rendszerváltás
  Becsapottság, korai öregség
  Kábítószer, jövőd sivár

  Bűn, kilátástalanság, lelki restség
  Mely hitetlen, mi jöhet még
  Nem elegendő, hogy ki tessék
  Ebből így végképp elég!

  S a becsapott választó,
  Új dühös, gyülekezetében,
  Hányni, vetni, mit nem akarunk!

  Megválasztott székében,
  Mit bánja sok közlopó,
  Hogymint pusztul szép fajunk!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top