+ Képzőművészet

1500 hímes tojásból készül kereszt a Mátyás-templomban

Ebből a csomagtartóból kerültek a tojások a Mátyás-templomba.

Fotó: Mosonyi Éva FB

Több mint ezerötszáz – saját készítésű – hímes tojásból formáz keresztet Mosonyi Éva pécsi népi iparművész a fővárosi Mátyás-templomban. Az attrakciót hétfőtől egy héten át láthatja a nagyközönség a templom Szent Kereszt kápolnájában.

Mosonyi Éva elmondta, hogy a kereszt alakban a kápolna kövezetére kerülő hímes tojások Jézus Krisztus kereszthalálát, azok piros színe pedig kiontott vérét jelképezik.

“A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma.”

A népi iparművész a kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A rajtuk látható minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái, szerkezetük sajátos, mintakincsük egyedülálló.

A kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma, így néprajzi értékük is kimagasló.

Mosonyi Éva, aki 2005-től viseli a népi iparművész címet, beszámolt arról is, hogy anyai nagyanyjától tanulta meg a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját.

2007 húsvéthétfőn az 1500 hímes tojásból álló mintakincstár bekerült a Magyar Rekordok közé. 2010-re 2010 darabból álló hímestojás-mintakollekciót hozott létre, amelyet friss kifújt tojáshéjakra írt meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top