+ Képzőművészet

Képek, amelyek képesek visszaadni az emberi méltóságot

A művészetterápia megható és megrázó pillanatai.

Kovacsics Balázs rajza

„Egy élet értelme, a művészet nem lehet más, mint hogy hozzájáruljon a minden emberben és a világban fellelhető szabadság és felelősség növeléséhez.”

Albert Camus

Az emberi szabadság kincsei… értékteremtés művészetterápiával című kiállításról

„A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el”

– mondja Ézsaiás próféta.

A szociális szakemberek munkájuk során többségében olyan emberekkel találkoznak, akiknek az élete „megrepedt”. Elsődleges feladatuk tehát – ha nem az egyetlen –, hogy ezeknek a megtört embereknek olyan irányt mutassanak, kezükbe olyan lehetőséget adjanak, aminek segítségével újra fel tudják építeni az életüket, vagyis a megrepedt nádszál ne törjön tovább, a pislákoló mécses ne aludjon ki.

Ez csak úgy lehetséges, hogy emberi méltóságuk ne sérüljön, vagy a már elvesztett méltóságukat visszanyerjék, és az élet értelmébe vetett hitük ismét feléledjen.

E kiállítás a látszati különbségek mögötti közöst, az emberi lelkek hasonlóságát, téren és időn átívelő testvériességét hivatott bemutatni, azon emberek alkotásain keresztül, akik mindennapjaik során még gyakran tapasztalnak kirekesztést, megítélést, el nem fogadást. Annak ellenére, hogy mind ugyanabból az anyagból lettünk gyúrva. Nem számít a pénz, az egészség, a politikai vagy vallási hovatartozás. Az emberi lélek veleszületett tisztasága, jóra való elhivatottsága az, ami mindannyiunkat testvérré, egy test különböző tagjaivá, egy gyöngysor értékes szemeivé tesz.

A kiállításon bemutatkozik a Down Alapítvány fototerápiás programja, amit Bege Nóra fotóművész, művészetterapeuta vezet. A Bethesda Gyermekkórház művészetterápiás csoportja Sorompóné Fléger Ildikó és Németh Sándor irányításával. Az Álomállomás művészetterápiás csoport Kis-Kéry Csilla, a Gyerek Berek művészetterápiás csoport Bubán Erzsébet, valamint a BMSzKI Táblás Hajléktanok halhatatlan értékei művészetterápiás és logoterápiás csoportja Visnyei Emőke vezetésével. Megismerhetjük még  Kaszás Icát, a Barcsay Művész kör (Ébredések Alapítvány) alkotóját.

A megnyitó: 2018. árpilis. 4. 17 óra, Az ELTE TÁTK Szociális munka Tanszék. Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A tárlat megtekinthető: 2018. április 20- ig. A kiállítást megnyitják: Prof. Dr. Prokopp Mária, művészettörténész  (ELTE) és Guessous Majda Mária, népi ének előadóművész. Kiállítás házigazdája: Németh László, művészetterapeuta.

Képek, amelyek képesek visszaadni az emberi méltóságot
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top