+ Építészet

Így búcsúznak Demján Sándortól az OTP, a Mol és az Iparkamara vezetői

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását.

Demján Sándor sokszínű, mozgalmas, kreatív munkáját, karitatív tevékenyégét és offenzív vállalkozói magatartását emelte ki Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Parragh László, akik üzlettársként, barátként és példaképként tekintettek a hétfőn elhunyt vállalkozóra.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint Demján Sándor dinamizmusának, kreativitásának és nagyvonalúságának köszönhetően egész pályafutása alatt kiemelkedett a hazai vállalkozói mezőnyből, már a rendszerváltás előtt a vállalkozók példaképévé vált.

“Én tőle tanultam, hogy ha nyerni akarok, offenzívnak kell lennem, mert a defenzív emberek nem kockáztatnak, nem élnek a lehetőségeikkel, ezért általában veszítenek”.

Demján Sándor örökségét nemcsak a nevéhez kötődő épületek testesítik meg szavai szerint, hanem az a menedzsmentfilozófia is, amelyet több vállalkozói generáció visz tovább. Ez a filozófia a tisztességre és az üzleti partnerek tiszteletére épül – mondta Csányi Sándor.

“Mindannyiunk számára mintaértékű, hogy nem felejtette el, honnan indult: karitatív tevékenysége a tehetséges, de nehéz helyzetű gyerekek támogatására koncentrált, igyekezett minél több fiatalnak esélyt teremteni. Jó ember volt és jó barát, akire mindig számíthattam, hiányozni fog”.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Demján Sándor olyan dolgos ember volt, aki tekintetét a jövőbe vetette, aki úgy alkotott, hogy tudta, munkájának gyümölcsét nem csak ő fogja élvezni. Hernádi Zsolt először az egyetemen hallott Demján Sándorról azoktól az évfolyamtársaktól, akik az általa kezdeményezett Skála Ösztöndíj Programban részt vettek. Szerette tehetségekkel körülvenni magát – idézte fel az olajipari vállalat vezetője.

Erős hitet sugárzott és képes volt meggyőzni, bevonni olyanokat is, akik inkább a stagnálást, a “csak ne történjen semmi” gondolatát képviselték. Nem érdekelte, hogy szeretik-e vagy sem, csak a meggyőződése hajtotta.

“Hiányozni fog a kigombolt ingnyakhoz kötött nyakkendője, a mozdulat, ahogy szemüvegét igazította, mosolya és hite”

– jegyezte meg Hernádi Zsolt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint, amit Demján Sándor vállalkozóként megalkotott a 20. században, szinte példa nélküli. Például a Soroksári út neki köszönheti új arculatát, az ott álló új építmények, beleértve a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, mind Demján Sándorhoz köthetőek. Felvetette, érdemes lenne megfontolni a sugárút átnevezését Demján Sándor útra.

Demján Sándor felépített egy munkaadói szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), ennek ellenére a kamarára nem riválisként tekintett, hanem együttműködött vele – idézte fel az MKIK elnöke. Közösen valósították meg például a Széchenyi Kártya Programot, amely azóta is sikeresen működik; a program keretében tavaly 206 milliárd forintot helyeztek ki – emlékeztetett.

“A kisebb vállalkozásokat segítő hitelprogramot gyakorlatilag kézfogással indítottuk”

– osztotta meg egyik emlékét Parragh László. Demján Sándor, mint minden nagy ember, megosztó személyiség volt, kőkemény üzletember, a saját értékrendszere szerint cselekedett, de volt benne becsület.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a VOSZ ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Az üzletember 1943. május 14-én született a szatmári Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Demján Sándor 2018 március 26.-án, hétfőn halt meg, 75 éves korában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top