+ Zene

Ketten kapták a Bartók Béla özvegye által alapított díjat

A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított rangos elismerést minden évben előadó-művészeti és zeneszerzői kategóriában ítélik oda.

Szabadi Vilmos hegedűművész és Vajda Gergely zeneszerző, karmester kapta a 2018-as Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat a zeneszerző születésének 137. évfordulóján, vasárnap a Zeneakadémián.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a díjátadón elmondta: a Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított rangos elismerést minden évben előadó-művészeti és zeneszerzői kategóriában ítélik oda a magyar zenei élet fejlődéséhez, valamint a bartóki szellemiség megőrzéséhez munkásságukkal jelentősen hozzájáruló művészeknek, együtteseknek.

„Szabadi Vilmos hegedűjátéka lenyűgözően virtuóz, különleges előadói kisugárzása intenzív és meggyőző”

– hangsúlyozta laudációjában Onczay Csaba gordonkaművész.

Szabadi Vilmos hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára átveszi a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat Vigh Andreától, a Zeneakadémia rektorától, a kuratórium elnökétől a Zeneakadémián 2018. március 25-én, Bartók születésének 137. évfordulóján.
MTI Fotó: Soós Lajos

Szabadi Vilmos a díj átvétele után úgy fogalmazott: Bartók Béla zenéjét mindig „vezérlő sarkcsillagnak” tekintette saját művészi pályájára nézve.

Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese Vajda Gergelyt méltatva kiemelte: zenéjét a technikai virtuozitás jellemzi, ötvözi az európai hagyományokat, az amerikai vernakuláris zenét a klasszikus kortárs zenei nemzetközi irányzatokkal.

Vajda Gergely távollétében az elismerést édesanyja, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekesnő vette át. A zeneszerző videoüzenetben mondott köszönetet a díjért.

Kincses Veronika a fia, Vajda Gergely karmester, zeneszerző nevében átveszi a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díja (j) Vigh Andreától, a Zeneakadémia rektorától, a kuratórium elnökétől a Zeneakadémián 2018. március 25-én, Bartók születésének 137. évfordulóján.
MTI Fotó: Soós Lajos

A Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjról a Zeneakadémia neves tanáraiból álló kuratórium dönt. Az elismeréssel kétmillió forint pénzjutalom is jár, amelynek forrásául a Bartók-jogdíjak egy része szolgál.

Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész 1984 óta tanít a Zeneakadémián, ma a vonós tanszék tanszékvezető egyetemi docense. 1982-ben megnyerte a Magyar Rádió Hegedűversenyét, a következő évben a Hubay Jenő Hegedűversenyt. 1985-ben Finnországban harmadik lett a Sibelius nemzetközi hegedűversenyen.

Világkarrierje 1988-ban indult, a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók 2. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel. Az elmúlt évtizedekben rendszeresen fellép és mesterkurzusokat ad Európában, a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is.

Vajda Gergely karmester, zeneszerző és klarinétművész, külföldön az egyik legfoglalkoztatottabb magyar karmester. 2011 és 2014 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, ezután állandó vendégkarmestere.

2011 óta a Huntswill Symphony zeneigazgatója és karmestere, a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti tanácsadója. A világ számos nagy zenekarát vezényelte 2002 óta Atlantától Winnipegig.

Zeneszerzőként négy operát jegyez. Zenekari, kamarazenei és szólóhangszeres kompozícióit Magyarországon, Európában és Észak-Amerikában egyaránt játsszák.

Ketten kapták a Bartók Béla özvegye által alapított díjat
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top