+ Film

Itt belenézhetsz a kisfilmbe, amivel egy magyar transznemű fesztiváldíjat nyert Párizsban

Le Figaro: Ez a film volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta bennem, ettől lettem libabőrös.

A kép a díjátadón készült. Középen: Csillag Tamara Szilvia, jobbra, sötét barna zakóban: Klopfstein-László Bálint, balra: Misota Dániel

Csillag Tamara Szilvia kapta a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. A zsűri 88 ország, 1055 filmje közül 25 francia és 25 külföldi alkotást juttatott a döntőbe. A Le Monde és a Le Figaro című vezető francia lapok egyaránt kiemelték a magyar versenyfilmet tudósításaikban.

Klopfstein-László Bálint Leo sosem adja fel (Leo never gives up) című egyperces kisjátékfilmben Tamara egy transznemű karaktert alakít..

Klopfstein-László Bálint mindenképpen egy valódi transznemű nővel akarta elmesélni a történetét. Kifejezetten elzárkózott a férfi színészektől, akiket csak beöltöztetnek. Sokáig nem talált a filmhez szereplőt, de az utolsó utáni pillanatban Tamara jelentkezett egy Facebook felhívásra. Tamara élete egyébként kísértetiesen hasonló a film történetéhez, úgyhogy nem volt kérdés, hogy Klopfstein rábízza a szerepet.

A filmet két vezető francia lap is méltatta. A párizsi Le Monde egyenesen úgy fogalmazott:

„A kedvencünk ez a film. A rendező bravúrosan mesél el egy perc alatt egy összetett történetet az apaságról, a gyerekkorról és a nemi identitásról”.

A szintén francia Le Figaro Amelle Chahbi színésznőt, a zsűri egyik tagját idézte, aki a film kapcsán megjegyezte:

„Ez a film volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta bennem, ettől lettem libabőrös. Annyira belefeledkeztem, hogy azt hittem, hosszabb ez a film”.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke a lapnak elárulta: szerinte az este legmegérintőbb pillanata az volt, amikor Csillag Tamara átvette a díjat és nem tudta palástolni az érzéseit.

A pályázatra kizárólag mobiltelefonnal vagy tablettel készült alkotásokat lehetett beküldeni, amelyek hossza maximum egy perc.

A fesztivál Párizsban rendezett döntőjére a zsűri 88 ország, 1055 filmjei közül választott ki, 25 francia és 25 külföldi alkotást.

Patrice Leconte, a zsűri elnöke korábban úgy fogalmazott, először idegesítette, hogy telefonnal is lehet filmet készíteni. Később azonban megváltozott a véleménye, mert rájött, hogy mindegy mi a közvetítő eszköz, a gondolatok számítanak.

„Az, hogy mindenki képes ma filmet forgatni, nem jelenti azt, hogy mindenki nagy rendező lenne”

– mutatott rá Leconte.

Klopfstein-László Bálint alkotását, a Leo never gives up című filmet itt lehet megtekinteni:

Szereplők:

Csillag Tamara Szilvia – apa, Király Gábor – kisfiú, Nagy Nóra – anya (csak hang)

Alkotók:

írta és rendezte: Klopfstein-László Bálint
operatőr: Orosz Bálint
zenéjét szerezte: Upor András
grafika: Misota Dániel
smink: Müller Karol

Itt belenézhetsz a kisfilmbe, amivel egy magyar transznemű fesztiváldíjat nyert Párizsban
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top