+ Film

Esztergályos Cecília: A Kossuth-díj nekem olyan, mint egy hosszú idő után beteljesült szerelem

ingyenesen Esztergályos Cecília

Esztergályos Cecília hatvan éve van a színpadon, balerinaként kezdte pályáját, ám úgy hozta a sors, hogy elkezdett forgatni

„Imádom, ha játszhatok” – mondta Esztergályos Cecília, aki jelenleg 13 darabban szerepel. A művész csütörtökön Kossuth-díjat vett át a Parlamentben.

Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész utánozhatatlanul energikus stílusával, kifinomult mozgáskultúrájával minden szerepét egyedivé varázsoló, nagy népszerűségnek örvendő alakításai, színpadon, filmvásznon és a televízió képernyőjén egyaránt sikeres pályafutása elismeréseként nyerte el a díjat.

„Számomra ez a csúcs. Nagyon-nagyon boldog vagyok”

– mondta. Úgy érzi, hogy ez annak a megbecsülésnek a dokumentuma, amely sokfelé éri az életben. A díj elnyerése olyan, mint egy óriási szerelem, amely hosszú évek után beteljesül.

Hatvan éve van a színpadon, balerinaként kezdte pályáját, ám úgy hozta a sors, hogy elkezdett forgatni, és rájött, hogy többféleképpen tudja kifejezni magát, ha meg is szólalhat, ezért elvégezte a színművészeti főiskolát is.

Táncművészként 1961-ben, színművészként 1968-ban kapott diplomát. Klasszikus balett szakon végzett, de a Pécsi Balett szólótáncosaként, alapító tagjaként a modern balett műfajában kezdte pályáját. Ezután fedezte fel a film, ám tánctudását színészként a mai napig tudja kamatoztatni.

Felidézve pályája kezdetét, balett-táncosként az 1960-as operaházi koncertjükre emlékezett szívesen, színészi karrierje indulásaként pedig az 1961-es Te című alkotást és Szabó Istvánt említette, aki elindította filmes pályafutását. Ezt követően a kor más ismert rendezőivel is forgatott. Ebben az időszakban készítette a Tücsök, A pénzcsináló és Az aranyfej című filmeket.

A színművészeti főiskola elvégzése után Kazimir Károly talált rá, akinek sokat köszönhet.

„Gyeplőt adott a kezembe, és azt mondta, rohanjon! Olyan biztatást adott, amit sokszor nem kaptam meg, mert nem értettek hozzám a főiskolán. Ő viszont értette a nyelvemet és látta bennem, azt, aki vagyok”

– mesélte a Thália Színházban töltött 17 éves időszakról.

Szívesen emlékezett Szörény Rezső 1981-es Boldog születésnapot, Marilyn! című filmjére is, amellyel San Remóban elnyerte a legjobb női alakítás díját. Szintén díjjal jutalmazták Zsombolyai János Vámmentes házasság című filmjében játszott szerepéért. Kiemelte Gothár Péter Ajándék ez a nap című 1979-es alkotását is, amelyben egészen más oldaláról mutatkozhatott meg.

A Thália Színházbeli évek után 1984-től – egy veszprémi kitérővel – a Nemzeti Színház tagja volt, ahová Vámos László és Sík Ferenc szerződtette, emellett Kerényi Imre rendezéseiben is játszott.

Felidézte, azt az időszakot, amikor a Família Kft. című televíziós sorozatban forgatott.

„Imádtam. Nyolc és fél évig szerves része volt az életemnek. A Nemzeti Színházat hagytam ott a sorozatért”

– emlékezett az 1990-es évek elején indult, Gát György és Szurdi Miklós nevéhez fűződő Família Kft.-re.

Amikor befejeződött a sorozat, öt évig szabadúszóként dolgozott, számos színházi és filmes feladatot vállalt, és ebben az időben próbálta ki a kerámiázást és a festést. A mai napig, ha ideje engedi, boldogsággal tölti el, ha alkothat valamit, munkái számos kiállításon szerepeltek.

„Élvezem az életet. Boldog vagyok, hogy élhetek így, ahogy élek”.

„Imádok forgatni. Imádom, ha játszhatok, gép előtt, közönség előtt, akárhol. Nagy örömet jelent számomra, nem munka, hanem játék”

– mondta. Fontos, hogy szín-játékról, vagyis játékról van szó. Ezért imádta nagy elődjeit, Kiss Manyit, Dayka Margitot, Psota Irént, Törőcsik Marit, akik lubickoltak a színpadon, és boldogsággal töltötte el őket a színpad.

A színészi pályán a legfontosabb az alázat, a kitartás, a hit és a szeretet, nemcsak a szakma, hanem a partnerek iránt, hiszen mindig nagyobb sikere van a darabnak, ha egymás kezét fogva, egymásnak adva a labdát játszanak a színészek.

„Egyedül nem megy. A színház társasjáték.”

Szabadúszóként eltöltött évei után, 2005-ben Léner Péter rendező szerződtette a József Attila Színház társulatához, amelynek hat évig volt tagja – idézte fel.

Elmondta: három éve hívta Dörner György az Újszínházba, ahol szintén remek darabokban játszik.

„Móricz Zsigmonddal kezdtem 50 évvel ezelőtt, abban a színházban, ahol most vagyok, a Paulay Ede utcában. Móricz Csibéjével indult a pályám 1968-ban, 2018-ban pedig a Sári bíróban játszom”

– mondta a színésznő, aki újszínházbeli fellépései mellett több helyen vendégszerepel.

Kedves partnerei között Koncz Gábort és Jászai Lászlót, valamint Bodrogi Gyulát említette, akivel a Mici néni két élete című darabban játszik. Tordai Terivel és Bordán Irénnel jelenleg próbálják és április 6-án mutatják be az Újszínházban a Zserbótangó című előadást.

Jelenleg 13 darabban, hat helyen játszik, közülük a Körúti Színház Maude és Harold című előadását emelte ki és kitért arra is, mekkora öröm volt számára, amikor januárban a Galambos Zoltán vezette színház meglepetés ünnepséget rendezett 75. születésnapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top