+ Irodalom

A testképzavarról írt szórakoztató regényt a Menő Könyvek tinédzser szerzője

Miért alszik valaki pulcsiban? Hogyan tud egy tizenéves szerző komoly témáról könnyed hangvételben írni? Február végén jelent meg Bencze Blanka Pulcsiban alszom című kötete, melyben fanyar humorral ábrázolja az anorexiát és a testképzavart. A könyv bemutatóján jártunk.

Miért alszik valaki pulcsiban? Hogyan tud egy tizenéves szerző komoly témáról könnyed hangvételben írni? Február végén jelent meg Bencze Blanka Pulcsiban alszom című kötete a Menő Könyveknél. A regény főszereplője egy középiskolás lány, Málna, akinél egy csalódást követően testképzavar alakul ki, csak a súlya érdekli, folyton fázik és pulcsiban alszik. Az elsőregényes Bencze Blanka mindössze 18 éves, a Pulcsiban alszom a Rólad – Neked Könyvek sorozat első darabja. A kötetet március 14-én mutatták be a Magvető Caféban. A kérdező szerepét Bánki Beni költő, slammer, előadóművész töltötte be.

A képen balról jobbra: Dóri, aki felolvasott a könyvből, Blanka, a kötet szerzője, Csapody Kinga, a Menő Könyvek főszerkesztője és Bánki Beni, a kérdező – fotó: Várkonyi Zsolt

Könyvével Bencze Blanka segíteni szeretne az evészavarral küzdő fiataloknak, egyúttal felhívja az olvasók figyelmét a problémára. Egy modern, őszinte történetet akart elmesélni mai nyelven. De vajon mennyire mintázta saját életéről Málna történetét?

„A történet teljesen fiktív, a való életben nincsenek megfelelői a szereplőknek. Próbáltam összegyúrni az eddig szerzett tapasztalataimat, és azzal feltölteni a karaktereket. Azért kezdtem el újra írni, mert voltak kisebb-nagyobb mélypontok az életemben, a táplálkozási zavar miatt is. Úgy éreztem, ki kell írnom magamból”

– emlékezett vissza Blanka, aki rengeteget olvasott a testképzavarról.

„Nem kap elég figyelmet ez a betegség, pedig jól látható jelei vannak, és odafigyeléssel, beszélgetéssel akár meg is lehet előzni.”

fotó: Várkonyi Zsolt

Blanka egész életét végigkísérte az írás. Régi álma volt, hogy egyszer könyve jelenjen meg. Egy még nem kész kéziratot vitt el a Menő Könyvek kiadóhoz. Bánki Beni arról érdeklődött, félt-e a fogadtatástól.

„Nem. Bátorság. Meg kellett próbálnom. Kingáék rengeteget segítettek, nagyon hálás vagyok nekik. Szinte a felénél sem tartottam a könyvnek, de láttak benne fantáziát”

– válaszolta. Utólag több kisebb-nagyobb csavar is belekerült a történetbe. A majdnem 300 oldalas Pulcsiban alszom egy év alatt íródott, utána következett a kötet szerkesztése. Csapody Kinga, a Menő Könyvek főszerkesztője azt a kérdést szegezte a fiatal szerzőnek, hogy mennyire volt nehéz rávennie magát az írásra.

„Mondhatjuk, hogy az írás számomra hobbi, nagyon szeretem. Örülök, hogy ennyit foglalkozhattam vele. Tudtam, hogy meg kell írni a könyvet. Az lebegett a szemem előtt, hogy valami jó sülhet ki belőle, aminek van mondanivalója, és amiről lehet beszélni is.”

– válaszolta Blanka, aki nagyon elégedett a végeredménnyel.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon a saját könyvemet a kezemben tarthatom”

fotó: Várkonyi Zsolt

Bánki Beni zárásként további terveiről kérdezte a szerzőt. Bencze Blanka a Színművészeti Egyetemre szeretne jelentkezni, mindenképp színházzal foglalkozna, de nem feltétlenül színészként. Az írást viszont nem hagyja abba, terápiának tekinti, és mindenképp időt szakít rá a jövőben is.

A beszélgetést követően, a dedikálás előtt a The Palace együttes előadta a könyv által ihletett dalát.

A Pulcsiban alszom könyvet a Menő Könyveknél vásárolhatod meg.

A testképzavarról írt szórakoztató regényt a Menő Könyvek tinédzser szerzője
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top