+ Design

Bemutatják a vatikáni divatot a New York-i Metropolitan Múzeumban

Ezek a ruhák mindenekelőtt a transzcendenst képviselik, a vallási misztérium dimenzióját.

Katolikus papi és főpapi öltözékeket vonultat fel a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum májusban nyíló tárlata, amely a Vatikán, a Vogue divatmagazin és a Versace divatház különleges együttműködésében valósul meg.

A Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Égi testek: A divat és a katolikus képzelet) című kiállítás május 10-én nyílik az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeumában.

A Vatikán különlegesen finom kidolgozású ruhadarabokat és kiegészítőket ad kölcsön a New York-i intézménynek: arany- és ezüstszállal hímzett miseruhákat, drágaköves tiarákat és mitrákat, köztük például XI. Piusz pápa 1929-ben készült mitráját.

A több mint ötezer négyzetméteres kiállítótérben a Vatikánból kölcsönzött papi és főpapi viseletek mellett a Met saját tárgyai is helyet kapnak, valamint olyan dizájnruhadarabok, amelyeket a katolikus ikonográfia vagy stílus inspirált: El Greco bíborosa ihlette pelerin, Chanel menyasszonyi ruha, amelyet egy elsőáldozó-ruha inspirált, estélyik, melyeket Zurbarán festményeinek szerzetesei ihlettek. A látogatók ezen kívül Azzedine Alia és Vivienne Westwood ruhakölteményeit is megcsodálhatják a múzeum középkori és vallási témájú műalkotásainak ölelésében.

A májusban nyíló tárlat anyagából a közelmúltban adtak egy kis ízelítőt a szervezők a római Palazzo Colonnában, ahol a divatvilág és a Vatikán nagy nevei találkoztak egymással: Anna Wintour, a Vogue divatlap neves főszerkesztője, Donatella Versace, a Versace divatház vezető tervezője, valamint Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke. A szakmabeliek és újságírók a kiállításra szánt negyven vatikáni öltözet és kiegészítő egy részét csodálhatták meg.

Ravasi bíboros a rendezvényen rámutatott, hogy a liturgikus öltözékek

„mindenekelőtt a transzcendenst képviselik, a vallási misztérium dimenzióját, ezért olyan gazdagon díszítettek – mert ami isteni, azt pompásnak, csodálatosnak, fényűzőnek és fenségesnek gondoljuk”.

Példaként azokat a kazulákat, miseruhákat említette, amelyeket Matisse tervezett a dél-franciaországi Vence-be, és amelyek ma a Vatikáni Múzeum modern vallásos művészeti gyűjteményében találhatók.

A múzeum reményei szerint a különleges témájú tárlat a megértést és a kreativitást, az építő dialógust fogja erősíteni. Utoljára 1983-ban érkeztek a Vatikánból öltözetek az intézmény Vatikáni gyűjtemények című tárlatra, amely a múzeum történetében a harmadik legnépszerűbb kiállításnak bizonyult, csaknem 900 ezer látogatóval.

A kiállítás kurátora, Andrew Bolton 2015-ben vette fel a kapcsolatot a Vatikánnal a kiállítás ügyében, ahol rögtön pozitívan fogadták az ötletét. Greg Burke szentszéki szóvivő szerint:

„A katolikus egyház évszázadokon át gyönyörű műalkotásokat hozott létre, vagy támogatta létrejöttüket. Az emberek többsége ezek közül főleg a vallásos tárgyú festményeket és az építészetet ismeri. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy megosszuk azt a szépséget, amely ritkán látható”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top