+ Színház

Szepes Mária mágikus élete a főszerepben

A Spirit Színház előadása jelenetek egymáshoz kapcsolódása, melyben nézőként Szepes Mária gondolkodásmódját tehetjük magunkévá.

Szepes Mária neve sokak számára a Pöttyös Panni-sorozat vagy a Vörös Oroszlán művek kapcsán derenghet. Kevesen tudják azonban, hogy a mágia nagyasszonya nem csak a mese- és ifjúsági könyvek sokaságát jegyzi, de sokak életére ható, az ezoterikával foglalkozó művek listáján is jó pár mű köthető hozzá. Életéből a Spirit Színházban készítettek színpadi művet, melyben Igó Éva és Gyöngy Zsuzsa keltik életre Szepes Mária szellemét.

Szepes Mária: Emberek és jelmezek – Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényét Lőkös Ildikó írói munkája formálta színpadi művé, melyben Igó Éva az idősebb Szepes Máriát, Gyöngy Zsuzsa pedig a fiatal írónőt kelti életre Czeizel Gábor rendezésében. A Ne kérdezd ki voltam én! című előadásban Nagyváradi Erzsébet, Tóth József, Hajdú László és Széll Attila alakítja a családot, s így az Ő szemükön át szemlélhetjük a 20. század történéseit.

A közel száz évet élt asszony élettapasztalata és gondolkodása sokak számára példa értékű, hiszen szellemisége az önmegismerésre, a mások tiszteletére és az élet szépségeinek felismerésére tanít. A Spirit Színház előadása jelenetek egymáshoz kapcsolódása, melyben nézőként Szepes Mária gondolkodásmódját tehetjük magunkévá.

“E könyv eseményeit magam éltem át korai eszmélésem óta sajátos, fotografikus szemlélettel, amely nyilván elfogult néha, mégis őszinte, s számomra így igaz. Lehet, hogy néhányan az olvasók közül – nem sokan lehetnek már – másképp látták a múlt sűrűn torlódó tragédiáit, komédiáit, de ez bizonyosan megbocsátható egy olyan műnél, amely nem törekedett teljességre, egyéni szemszögből vetítettem ki élményeimet. A világ, amelyről írok, nagyrészt elsüllyedt már a felejtés vizében. Bizonyos elemei valószínűleg csak bennem maradtak meg. E mélybe merült Atlantisz néhány eleven részletét próbáltam kiemelni az idő oceanikus iszaprétege alól. Talán nem lesz érdektelen azoknak, akik átélték történéseit, de a fiataloknak sem, akik egyáltalában nem tudtak róla eddig”

– írta egykor Szepes Mária.

A Spirit Színház előadásából az érdeklődő és fantáziadús kisgyereket, az öntudatos fiatal lányt, a gyerekszínészt, a szárnyait bontogató írót, Karády Katalin dalszerzőjét ismerhetjük meg, kinek élete átívelte az egész 20. századot.

Előadások időpontjai
2018. március 19. 19:00 Jegyvásárlás »

2018. április 15. 15:00 Jegyvásárlás »

2018. április 15. 19:00 Jegyvásárlás »

Szereposztás
az idős (Szepes) MÁRIA – Igó Éva
a fiatal (Szepes) MÁRIA – Gyöngy Zsuzsa
ANYA (Kornai Magda) – Nagyváradi Erzsébet
APA (Balogh Béla) – Tóth József
(Papír) VIKTOR, Mária bátyja – Hajdú László
(Szepes) BÉLA – Széll Attila

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top