+ Zene

Legek fesztiválja – rekorderek a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Jöjjenek a legtöbbet játszottak, a legnépszerűbbek és legfoglalkoztatottabbak számokban.

Számtalan érv sorakoztatható fel, hogy miért érdemes ellátogatni a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira március 30-tól, de a listák szerelmeseinek álljon itt a mindent elsöprő érvhalmaz: jöjjenek a legtöbbet játszottak, a legnépszerűbbek és legfoglalkoztatottabbak számokban.

Van egy lista ugyanis, melyet a Bachtrack, az egyik legfontosabb brit komolyzenei portál tesz közzé minden év elején. Aki ezen a listán szerepel, azt nem csupán – szó szerint – számon tartják, hanem a klasszikus zenei szférában megkerülhetetlen fogalommá válik. Az előző év legtöbbször koncertező szólistáit és zenekarait, legnépszerűbb darabjait és zeneszerzőit, legelfoglaltabb operaházait és táncegyütteseit grafikonokba tömörítő cikk a Budapesti Tavaszi Fesztivál szempontjából is izgalmas olvasnivaló. A klasszikus zenei élet legnagyobb felpörgetői ugyanis nemcsak itt, hanem a BTF programjában is megtalálhatóak, úgyhogy íme a listák – azaz a legek – listája.

A legtöbbször fellépő szólisták

Danyiil Trifonov és Yuja Wang tavaly 57-szer léptek fel, pontosabban ültek le a világ valamely koncerttermének zongorája elé, ezzel fej fej mellett végeztek a 2. helyen a legfoglalkoztatottabb zongoraművészek listáján. (Az első egyébként Várjon Dénes lett 64 koncerttel.) 2018 sem a pihenésről fog szólni számukra: A friss Grammy-díjas Danyiil Trifonov, akit maga Martha Argerich is démoni tudású művésznek nevezett, a Budapesti Tavaszi Fesztivál második napján ad koncertet a Zeneakadémia Nagytermében.

Az 1987-es születésű Yuja Wang pedig Tokiótól Tajpejen át Berlinig jó pár koncertszínpadon megfordul extravagáns ruhakölteményeiben még az április 16-i budapesti koncertjét megelőző néhány hétben. A fesztiválra Daishin Kashimoto hegedűművésszel és Andreas Ottensamer klarinétfenoménnal érkezik.

Várdai István, aki a Bachtrack listája szerint 75 (!) koncertjével tavaly a legtöbbször fellépő csellóművész volt a világon Frankl Péterrel lép színpadra április 21-én.

A legfoglalkoztatottabb női karmester(ek)

A Bachtrack külön fejezetet szánt a nőknek, bemutatva ezzel a mindenki által ismert tényt, hogy a klasszikus zenei világot a mai napig férfiak uralják. A 100 legtöbbet fellépő karmester között csupán 5 nőt találunk, de a jó hír, hogy egy közülük Budapesten is vezényel. Mirga Gražinytė-Tyla a legnépszerűbb karmesterek listáján a 49. helyet foglalja el. Budapesten április 2-án láthatjuk őt zenekara, a City of Birmingham Symphony Orchestra élén. A koncerten felcsendülő Wagner-, Schumann- és Beethoven-művek mellett van még egy ok, amiért a koncert kihagyhatatlannak ígérkezik: Mirga Gražinytė-Tyla alig másfél héttel ezelőtt jelentette be, hogy első gyermekét várja, így az esztendő végéig ritkábban lehet látni majd a karmesteri pulpituson.

A legaktívabb együttesek

Nemcsak elfoglalt szólisták, de egész évben rengeteget koncertező zenekarok és társulatok is szorítottak helyet a naptárukban a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. A Berlini Filharmonikusok tavaly 112-szer koncerteztek, ezzel 2017 negyedik legfoglalkoztatottabb zenekara lettek. Idén tavasszal Budapestre a zenekar fúvósai érkeznek: április 15-én a Pesti Vigadóba hoznak el nekünk egy kis berlini hangulatot.

A 9. legaktívabb zenekar, a Wiener Philharmoniker szintén a fesztiválra látogat, ráadásul az izraeli–amerikai zongoralegendával, Yefim Bronfmannal lépnek színpadra a Müpában. Persze nem ez az egyetlen izgalmas, Bécsből érkező program, hiszen jön a Neue Oper Wien is, akik Bernstein utolsó színpadi művét hozzák el nekünk. A Bachtrack listájából kiderül az is, hogy a „Bernstein-hatás” kiválóan működik: rengeteg művét játsszák világszerte, ami nem is csoda, hiszen a mester idén lenne 100 éves.

Szerencsére mi, magyarok sem ülünk a babérjainkon: a Magyar Állami Operaház már másodszor került a legtöbb előadást felvonultató operaházak élére. Az Andrássy úti palotában és az Erkel Színházban tavaly 239 előadást láthattak a nézők. Ez a szám idén a felújítási munkálatok miatt megcsappanni látszik ugyan, ám az Erkel továbbra is várja a műfaj rajongóit: a fesztiválon Verdi ritkán látható Álarcosbálját nézhetjük meg egy vérbeli olasz alkotógárda szemüvegén keresztül.

Ahogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, úgy a Bachtrack listáján sem csak zenét találunk: a TOP10 legaktívabb tánctársulat közül a 6. a Royal Ballet, ahol a rezidens koreográfus Wayne McGregor. A brit koreográfus-táncművész – aki nem mellesleg a TOP10 együttesből hattal dolgozott már együtt – április 17-én és 18-án a saját társulatával érkezik Budapestre.

Azoknak pedig, akiknek még ez sem volt elég meggyőző, eláruljuk, hogy minden idők legnépszerűbb zeneszerzőinek művei is megszólalnak a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A listavezető Mozarttól 6, a második helyezett Beethoventől 5, a bronzérmes Bachtól 7 és a negyedik helyet birtokló Brahmstól pont 4 művet hallhat majd a fesztivál közönsége.

További érdekességek a fesztivál hivatalos blogján.

Legek fesztiválja – rekorderek a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top