+ Képzőművészet

Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Korniss Dezső és Vajda Lajos képei a MODEM-ben

A tárlat augusztus végéig látható.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fátyolsáv fények, csurranó színek címmel az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

A tárlaton, amelynek Nagy T. Katalin a kurátora, csaknem 300 mű látható a 20. századi magyar képzőművészet hat kiemelkedő alkotójától. Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Korniss Dezső és Vajda Lajos képei a kollekció legkomplexebb részét képezik, részben annak is köszönhetően, hogy a szentendrei kötődésű művészekkel a tulajdonos-gyűjtő, Antal Péter személyes kapcsolatban állt.

Közülük négyen, Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre a rövid életű, ám annál nagyobb hatású, 1945 és 1949 között működő Európai Iskola köréből indult, legfőbb szándékuk az volt, hogy modern szemléletű hazai művészetet hozzanak létre, amely egyszerre magyar és európai. Vajda Lajos és Ámos Imre művészi törekvései pedig követendő példaként lebegtek a szemük előtt. Legfőbb ideájuk az volt, hogy Bartók és Kodály mintájára magyar művészetet teremtsenek, úgy, hogy közben korszerűek, modernek és európaiak. Antal Péter 50 évvel ezelőtt, 1968-ban vásárolta meg az első képét, bár, ahogyan a gyűjteményt városi támogatással feldolgozó szakkatalógus pénteki bemutatóján fogalmazott, valójában már ötéves kora körül „megfertőzte” a gyűjtés szenvedélye. Nagyapja, a derecskei kereskedő Lusztig Sámuel ugyanis akkorra már jelentős anyagot halmozott fel a családi házban, így Antal Péter már kisgyermekkora óta a műalkotások és a művészeti könyvek bűvöletében élt. 1968 óta folyamatosan bővíti a kollekciót, amely mára körülbelül 5000 darabosra duzzadt.

A tárlat augusztus végéig látható a MODEM-ben.

A debreceni kiállítással párhuzamosan a nemzetközi jelentőségű gyűjtemény újabb kiemelkedő darabjai mutatkoznak be a nemzeti ünnep alkalmából Rómában. Az első lépések című tárlaton az úgynevezett „római iskolások”, a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak munkái láthatók majd. A MODEM közreműködésével megvalósuló kiállításon az Antal-Lusztig-gyűjteményből Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István képeit láthatja a közönség március 16-tól egy hónapon át a Római Magyar Akadémián. A Molnár C. Pál és Pátzay Pál alkotásaival kiegészülő tárlat kurátora Németh Pál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top