+ vallás

Megválasztották az új evangélikus püspököt

Az új püspök a májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Pétert váltja a Déli Egyházkerület élén.

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Déli Egyházkerületének új püspökévé – közölte az Evangélikus Információs Szolgálat hétfőn.

Az új püspök a májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Pétert váltja a Déli Egyházkerület élén.

Kondor Péter megválasztása után azt mondta, az új szolgálat “nagy megtiszteltetés, de kihívás” is, hiszen olyan elődök nyomába kell lépnie, akik rendkívül sokat tettek az egyházkerületért. Reményét fejezte ki, hogy a püspökváltás “nem jelent majd nagy változást”, inkább csak “hangszínváltást” az egyház életében – olvasható a közleményben.

A püspök személyéről az MEE választási törvényei szerint az egyházkerület gyülekezeteinek presbitériumai (a gyülekezetek világi vezető testületei) döntenek. A püspök megbízatása a lelkészi nyugdíjkorhatárig tart.

Kondor Péter 1968-ban született Szegeden. Orosházán, majd Szarvason nevelkedett. 1992-ben végzett az Evangélikus Teológiai Akadémián. Lelkészi szolgálatát 1992-től 1996-ig a nagyszénás-gádorosi társgyülekezetben, 1996 és 1998 között a szarvas-ótemplomi egyházközségben, 1998-tól 2001-ig a kondorosi egyházközségben végezte, 2001 óta a békéscsabai egyházközségben szolgál.

Emellett 1996 és 2000 között a Déli Egyházkerületi Bíróság elnöke; 2000 óta a Kelet-Békési Egyházmegye esperese, a gazdasági bizottság tagja, majd 2012 óta elnöke. 2006-tól az evangélikus egyház országos presbitériumának tagja, valamint zsinati tag. 2008 óta a Lelkészi Munkaközösségek Országos Szövetségének elnöke.

Több evangélikus intézmény, mások mellett a békéscsabai és a mezőberényi gimnázium, valamint a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője.

Tagja az Evangélikus Lelkészakadémia és a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatótanácsának, a lelkészi életpályamodellt és a választási törvény egyszerűsítését előkészítő, valamint több más munkacsoportnak.

Kondor Péter nős, felesége Zuba Klára, két gyermekük van.

A Déli Egyházkerület megüresedő püspöki tisztségére Kondor Péteren kívül három lelkészt jelöltek: Aradi Györgyöt, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészét, Szeverényi Jánost, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói lelkészét és Vető Istvánt, a Cinkotai Evangélikus Egyházközség lelkészét.

A májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Péter 2003 óta állt az egyházkerület élén, 2010-től 2017 novemberéig az MEE elnök-püspöki tisztségét is betöltötte.

Az MEE irányítása három egyházkerületben történik, a délit Kondor Péter, az északit Fabiny Tamás, a nyugatit (dunántúlit) Szemerei János vezeti.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. göre gábor biró úr

  2018-03-17 - 13:37

  Mi bajom van hát a vallásos emberekkel? Tanult ember,vagy megélhetési, munkaundoros, szélhámos?
  És különben is, a ma embere már nem olyan együgyű, nem annyira elmaradott, mint azok voltak, akiknek annak idején a Bibliát, a Koránt vagy a Bhagavad-Gítát szánták. Ha van is esetleg az ősi vallási tanításokban olyan, ami már nem korszerű, azt egyszerűen a kultúránk által megtett grandiózus utazás mementójának tekintjük, elvégre ki kövezné ma halálra a tulajdon gyermekét, csak mert az nem fogadott neki szót?!
  Hogyne, akad néhány fanatikus, aki miatt nem mindenki gyakorolja szívesen a vallását nyíltan, és nem is mindig dönthető el egyértelműen, hogy két, magát kereszt(y)én(y)nek mondó közül melyikük az igazibb, vagy hogy az-e a valódi mohamedán, aki autókat gyújt fel és hitetleneket – ártatlanokat – gyilkol, vagy az, aki őket csak áttételesen támogatja a hallgatásával. Egypár hitvány gyümölcs bizonyára nem jelenti, hogy az egész fa megérett a kivágásra – vagy mégis?
  Mi bajom van hát a vallásos emberekkel?
  A válasz egyszerű. Az a baj velük, hogy vallásosak. A vallásosság szimptómája a szolgalelkűségnek, az önállótlanságnak, a megvezethetőségnek. Amikor, a vallásosokkal beszélgetek vallásról, gyakran eljutunk addig, hogy nem értik: ha én nem hiszek semmiféle felsőbbrendű, természetfölötti hatalomban, és nem is számítok halál utáni, túlvilági létre, akkor miért élek erkölcsösen. Ugyan mi tart vissza engem attól, hogy a közösséggel mit sem törődő őrültként tomboljak és pusztítsak, hogy jártamban-keltemben elvegyem, ami éppen megtetszik és megsemmisítsem, ami nem tetszik?
  Ilyenkor úgy érzem magam, mint valami utolsó ember a földön, aki körül mindenki más már kannibál zombivá változott. Nehezemre esik elfogadni, hogy mennyire sokan vannak, akiket tényleg csak a közvetlen és elkerülhetetlen megtorlástól való félelem tart vissza a bűnözéstől.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top