+ Film

A César-díj átadóján a sztárok felállva mutatták fel a fehér szalagot

A díjkiosztó közepén Manu Payet, az est házigazdája szólította fel a közönség soraiban helyet foglaló sztárokat, akik valamennyien felálltak és hosszan tapsoltak.

Keresés a weben

Robin Campillo 120 dobbanás percenként című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban. A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet hat kategóriában díjazták.

A rendező megkapta a legjobb forgatókönyvért és a legjobb vágói munkáért járó szobrot, a főszerepet alakító 31 éves argentin Nahuel Perez Biscayart vehette a legígéretesebb színésznek járó elismerést, a legjobb férfi mellékszereplő Antoine Reinartz lett, a legjobb filmzenéért pedig Arnaud Rebotinit jutalmazták.

A magyar mozikban is bemutatott alkotás az Act Up AIDS-ellenes mozgalom első éveiről szól az 1990-es években. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi beteg fiatal alapította, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével.

A film rekonstruálja az egyesület heti rendszerességgel tartott vitamegbeszéléseit és akcióit, amikor például álvérrel teli zacskókkal dobálták meg a döntéshozókat vagy a gyógyszerkutató laboratóriumokat, hogy így kényszerítsék őket az eredményeik megosztására. Az alkotás azonban feltehetően annak köszönheti sikerét, hogy a politikai üzeneten túl mindenekelőtt a mozgalomban meghatározó szerepet játszó aktivisták megindító portréját rajzolja fel, középpontjában egy fertőzött és egy nem beteg fiú szerelmi történetével.

A francia filmes szakma 4200 képviselője 22 kategóriában választotta ki a legjobbakat az előző évben moziba került alkotások közül a párizsi Salle Pleyel koncertteremben 43. alkalommal megrendezett gálán, ahol mind az 1700 vendég fehér szalagot viselt a nők elleni szexuális zaklatások és a nemi erőszak elleni tiltakozásul.

“Azt kérem, hogy álljanak fel, mutassák meg a fehér szalagot, mert most tényleg cselekedni kell”

– mondta a díjkiosztó közepén Manu Payet, az est házigazdája a közönség soraiban helyet foglaló sztároknak, akik valamennyien felálltak és hosszan tapsoltak.

“Fantasztikus, hogy a mentalitás változóban van, hogy a nők elkezdtek beszélni és hogy a férfiak meghallják végre, hogy létezik elítélendő magatartás”.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart

Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című drámájának ítélte a francia filmszakma. Az orosz film az egyik riválisa a vasárnapi Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásának.

A legjobb rendező díját

Albert Dupontel érdemelte ki a Viszlát odafönn című filmjéért. A Pierre Lemaitre 2013-ban Goncourt-díjat nyert regényéből készült alkotás megkapta a legjobb adaptációért (Pierre Lemaitre és Albert Dupontel), a legjobb operatőri munkáért (Vincent Mathias), a legjobb díszletért (Pierre Quefféléan) és a legjobb jelmezekért (Mimi Lempicka) járó Césart is.

A legjobb női alakítás díját

Jeanne Balibar vehette át a Barbara című filmben nyújtott játékáért. A Mathieu Amalric rendezte költői alkotás kapta a legjobb hangmérnöki munkáért (Olivier Mauvezin, Nicolas Moreau és Stéphane Thiébaut) járó Césart is.

A legjobb férfi alakítás díját

Swan Arlaud és a legjobb női mellékszereplő díját Sara Giraudeau érdemelték ki Hubert Charuel Petit Paysan (Kis gazda) című filmjében nyújtott játékukért. A thriller megkapta az elsőfilmes César-díjat is.

A legígéretesebb színésznőnek

Camélia Jordanát választotta az akadémia a Le Brio című filmben nyújtott alakításáért.

Idén először adták át a közönség César-díját

a francia mozikban legsikeresebb film, a RAID – A törvény nemében című vígjáték rendezőjének, Dany Boonnak. Az alkotást tavaly 4,6 millióan látták Franciaországban.

Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki

Pénélope Cruzt, aki franciául mondott köszönetet Franciaországnak, amely “a szabadságával és a kultúrájával inspirálja a világot”. Az Oscar-díjas spanyol színésznőnek számos filmjének rendezője, Pedro Almodóvar adta át a szobrot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top