+ Ajánló

Teljes az Esterházy Alapítvány 2018-as programja

©Andreas Tischler

Kulturális és turisztikai szezonnyitó az Esterházyaknál

– A 2018. március 1-4. között megrendezendő Utazás kiállításon (A csarnok 304 D stand) az Esterházy-standot felkereső látogatók értékes ajándékot nyerhetnek,

– Magyarnyelvű tárlatvezetések a március 15-iki hosszú hétvégén Fraknó várában és a kismartoni Esterházy-kastélyban,

– Március 23-án A zebra és a kolibri címmel nyílik interaktív, mesekönyveket bemutató új időszaki kiállítás a Lakompaki-kastélyban,

– Március 23-tól indul a szezon, minden helyszínen nyári nyitvatartással,

– Húsvéti családi programok Fraknó várában és a kismartoni Esterházy-kastélyban,

– Április 12-től időszaki kiállítás Fraknó várában a kincsesládákról és rafinált zárszerkezetekről,

– Folytatódik a classic.Esterhazy koncertsorozat: többek között Nicolas Altstaedt, Tarkövi Gábor, Mark Minkowski, Schiff András, René Jacobs és a Freiburgi Barokk Zenekar, valamint Grigorij Szokolov fellépésével,

– Anyáknapi reggeli és koncert az édesanyákkal; vacsora és opera Almaviva gróffal,

Esterházy Contemporary – kiállításmegnyitó április 8-án Kismartonban,

ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny döntő április 18-án Kismartonban,

– Augusztus 4-től Bent az erdőben, ott vannak a ragadozók címmel új időszaki kiállítás a Lakompaki-kastélyban,

HERBSTGOLD néven folytatódik a tavaly induló nagysikerű őszi fesztivál a kismartoni Esterházy-kastélyban (szeptember 5-16.),

– Őszi gyermek és családi programok októberben: aranygesztenye és kincskeresés.

A Soprontól fél órányira fekvő kastélyok, várak és természeti kincsek az Esterházyak által létrehozott egyedülálló kulturális világba nyújtanak betekintést. A látogatók építészeti ritkaságokat, történelmi emlékeket és természeti értékeket fedezhetnek fel a csodálatos pannon vidéken.

A kismartoni Esterházy-kastély, Fraknó Vára, a reneszánsz Lakompaki-kastély vagy a Szentmargitbányai Kőfejtő kivétel nélkül nagyszerű úticél. Az Esterházy-csoporthoz tartozó, kiemelkedő kulturális és történelmi vonzerővel rendelkező műemlékekre a tavalyi évben is sokan voltak kiváncsiak, a látogatószámok 2017-ben is meghaladták az 500 ezres számot.

Ünnepi hétvégi programok március 15-től 18-ig

A március 15-i hosszú hétvégén Fraknó Vára és a kismartoni Esterházy-kastély is magyar nyelvű vezetésekkel várja az odalátogatókat.

Az ünnepi hétvégén a kismartoni Esterházy-kastély 10-17 óráig tart nyitva, és a következő időpontokban lehet magyarnyelvű kastélyvezetést foglalni: 10.30, 12.30 és 15.30. A többi kiállítás a nyitvatartási időben egyénileg látogatható.

Fraknó Várában mind a négy napon lehet magyar nyelvű highlight vezetésre jelentkezni 10.30, 12.00, 13.30 és 15.15 órakor. Március 16-18 ig, 11.00 órakor, 13.00 órakor és 15.00 órakor pedig magyar nyelvű téli tárlatvezetések indulnak.

©Roland-Wimmer_HQ

Húsvéti vásár és programok

Március 24-25. – ezen a hétvégén színes húsvéti vásár fogadja a várba látogatókat. Mindkét nap 10.00 – 17.00 óráig nyílik lehetőség a vár történelmi pincehelyiségeiben a kézműves protékák és a kulináris finomságok között válogatni. A vásárra a belépés ingyenes. Vasárnap marionettelőadás kíséri a vásárt, erre külön jegy a pénztárban váltható, melynek ára 6 euró per fő.

Március 30-31. – Fraknó Várában mindkét napon 13.15 órás kezdéssel Sárkány, Egyszarvú, Húsvéti nyuszi címmel családi program indul: felfedezőtúra, barkácsolás és mese a várban.

A kismartoni Esterházy-kastély mindkét nap 14-től 17 óráig színes, izgalmas húsvéti családi vezetést kínál a kastélyban, a gyerekeket ezen kívül kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

Barangolás a parkban, gesztenye és kincskeresés

Október 13-án és 14-én megtudhatják, hogy mi a közös Fraknó Várában és a világ legidősebb gesztenyefájában. Mit lehet kezdeni a vad- és szelídgesztenyével? Érdekes történetek és még izgalmasabb felhasználási területeikről szerezhetünk tudomást. Megkóstolhatjuk a gesztenyelisztből készült kenyeret, a gesztenyelekvárt és mézet, mindeközben megszületnek a barkácsműhelyben a legizgalmasabb gesztenyefigurák.

Október 21-én és 22-én pedig kincskeresésre indul a család, mindkét nap 14.15 perckor indul a kaland Fraknó Várában.

Október 20-án és 22-én a kismartoni Esterházy-kastély a kastélyparkban kínál barangolást, miközben össze lehet gyűjteni az ősz kínálta kincseket, melyekből aztán visszatérve a kastélyba őszi hangulatba hozzuk a terített asztalt, kenyeret sütünk a kastély konyháján és természetesen barkácsolunk. A program mindkét nap 15.00-től 17.30-ig tart.

I. Kiállítások és vezetések Fraknó Várában

  1. ÚJ!

Kincsek és megóvásuk – kiállítás

Fraknó Vára európaszerte egyedülálló kincseket őriz. Az eredeti állapotban fennmaradt Esterházy-kincstár és levéltár az értékes műtárgyakon kívül kivételes ritkaságok lelőhelye. A kincstárat egykor egy titkos járaton át lehetett megközelíteni, furfangos zárszerkezetek, zsoltárok és a legenda szerint egy kitömött krokodil félelmetes állkapcsai őrizték – mindezt sikeresen, hiszen nagyrészt eredeti formájában maradt fenn az értékes gyűjtemény. Ámulatba ejtő például a kincstár plafonjára függesztett, sárkányt formáló alkotás, amelyet különleges állatpreparátumokból állítottak össze, és aminek szintén volt védelmi feladata: amikor elhaladt valaki alatta egy gyertyával, akkor a gyertyafényének köszönhetően az árnyéka a plafonon ijesztő mozgásba kezdett, megriasztva evvel az ottlévőket.

©Günther Pint_MQ

Az április 12-én a grazi Schell gyűjteménnyel közösen nyíló időszakos kiállítás a kincseket őrző zárszerkezetek, kulcsok, kazetták és kincsesládák témáját, azaz a kincsőrzés témáját járja körbe. A vár második emeletén több mint 150 különleges tárgy szemlélteti, hogy milyen rafinériák alkalmazásával védekeztek az esetleges betolakodók ellen a kincsek tulajdonosai. Az egykori lakatos mesterek nagyon sokszor nem csak olyan anyagokat – mint például a vasat – használtak, amiket nehéz volt feltörni hanem ezen kívül még elrejtett kulcslyukakat helyeztek el ezeken a tárgyakon, amiknek a szerepe abban állt, hogy a rabló időveszteségbe kerüljön keresése közben. Hanns Schell extrém hegymászó és gyűjtő több ezer érdekes tárgyat hozott haza a világ különböző tájain tett expedícióiról, most a legérdekesebbeket tekintheti meg október 31-ig Fraknón az érdeklődő nagyközönség.

2. A vár és a fegyvergyűjtemény megtekintése

A várban tett látogatás során a látogatók megismerkedhetnek a barokk várpalota egyedülálló értékeivel, amelyek közül kiemelkedik a belső udvart díszítő secco falfestmény – az Alpoktól északra fekvő régióban a legnagyobb ilyen jellegű műalkotás -, a vár kútja, a várkápolna és oratóriuma, valamint a vár konyhája. A Győztes csaták és koronázások című, tíz termet magába foglaló kiállítás betekintést nyújt az Esterházyak remekül felszerelt fegyvergyűjteményébe és itt látható a magyar történelem eddig ismert legkorábbi, eredeti koronázási zászlója.

3. Hősök, kincsek, zsákmányok – Fraknó Vára gyűjteményének különlegességei

I. Esterházy Pál herceg családi mítoszt alapozott meg, amikor megrendelte az Esterházy-ősök galériájának elkészítését. A valódi és részben kitalált ősöket ábrázoló festmények ma Közép-Európa legnagyobb barokk családi ősgalériáját alkotják. A 17. századi festményeken olyan ismert alakokat is találunk, mint Attila, a hunok királya vagy Vlad Ţepeş, akiről Drakula gróf alakját mintázták.

I. Esterházy Pál különleges órák, automata szerkezetek, ékszerek és kelyhek lelkes gyűjtője volt. A vár legérdekesebb műtárgyai közé tartoznak az Európa-szerte szinte egyedülállóan fennmaradt, páratlan szépségű ezüstbútorok. A törökök elleni csatákban zsákmányolt íjak, balták és csörgődobok, valamint az egykor Isztambulban készült oszmán díszsátor jól szemléltetik az Esterházy-családnak a 17. századi Európát fenyegető ellenséghez fűződő politikai viszonyát és harcait.

4. Ősgaléria

Az Esterházy Ősgaléria nemcsak a pazar ezüstszobát, fantasztikus barokk óraszerkezeteket és a család valódi őseit mutatja be, hanem képzeletbeli ősöket is, akik között megtalálható Noé és Drakula gróf is. A kiállításon látható Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egyetlen épen maradt, egész alakos portréja.

©Andreas Hafenscher_LQ

II. A kismartoni Esterházy-kastély kiállításai és tárlatvezetései

A kismartoni Esterházy-kastély látogatóit az állandó vezetések mellett egyedi és izgalmas kiállításokkal várják:

1. Esterházy Melinda – “Sok jóval ajándékozott meg az élet”

Kiállítás öt felvonásban

A kiállítás hűen mutatja be az utolsó Esterházy-hercegné, Esterházy Melinda történetét. Betekintést kaphatunk örömmel és bánattal teli életébe, kiemelkedő balettkarrierjébe és magánéletének pillanataiba. Mesébe illő történetet kísérhetünk végig, amelynek főszereplője az élet kihívásainak köszönhetően nőtt fel az előtte álló feladatokhoz.

A Haydn-jeggyel két kiállítás (Haydn explozív és Az Esterházy-kastély fénypontjai) megtekintésére van lehetőség:

2. Haydn explozív

Joseph Haydn több mint 40 éven keresztül szolgált karmesterként és zeneszerzőként az Esterházyak udvarában. A kiállításon multimédiás eszközök, installációk és válogatott kiállítási tárgyak segítenek megismerni a zenei géniusz életét és bemutatják zenei munkásságának mai napig tartó hatását. Ezen felül a látogatók megismerkedhetnek az Esterházyak udvari zeneszerzője, Gregor Werner életével, zeneszerzői tevékenységével és zenetörténeti jelentőségével. Gregor Werner Haydn elődje, csendes útitársa és mentora volt – a kiállítás segítségével Werner kilép Haydn árnyékából.

3. Az Esterházy-kastély fénypontjai

A kiállítás egyedülálló módon mutatja be a kastély gyűjteményeiből származó páratlan, művészettörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bíró tárgyakat, és szemléletes módon enged betekintést a hercegi család életmódjába és ünnepségeinek kultúrájába. Megcsodálhatjuk például az Esterházyak számára a bécsi Würth ezüstműhelyben készített ezüst étkészletet, amely az empire korból fennmaradt legnagyobb ilyen készlet a világon, valamint a velencei Guiseppe Briati műhelyéből egyedüliként fennmaradt konzolasztalt.

4. Bormúzeum

Izgalmas felfedezések várják a látogatókat a kastély 500 éves pincéjében. Itt található Ausztria legnagyobb bormúzeuma, amelyben több mint 700 egyedülálló tárgy található, a Burgenlandban használt legrégebbi hordótól kezdve a legrégebbi bálványos szőlőprésig. A kiállítás az Esterházy-hercegek bortermesztési kultúrája mellett bemutatja különböző szőlőfajtákat, a desztilláció, valamint a bor- és pezsgőgyártás folyamatait.

II. Vezetések a kismartoni Esterházy-kastélyban

A múzeumi vezetés során a látogatók megtekinthetik az Esterházy-hercegnék pompás lakosztályait és bepillantást nyerhetnek három Esterházy-hercegné életébe. A látogatás egyik további fénypontja a 17. századból származó kastélykápolna. A kápolna orgonája Joseph Haydn idejéből származik, a zeneszerző maga is rendszeresen játszott rajta. Az akusztikájáról híres Haydn Terem, amely már a komponistát is rendkívüli művek alkotására inspirálta, szintén része a vezetésnek. A zenetörténeti érdekességek, a fényűző berendezés és a lenyűgöző építészeti alkotás együttese ámulatba ejti a világ minden tájáról érkező zenészeket és látogatókat.

III. Kiállítások a Lakompaki-kastélyban

  1. Új kiállítások

A zebra és a kolibri – egy csodás barátság története

Március 23-tól nyíló kiállításon a látogatók a népszerű berlini szerzőpáros, Claudia Opitz és Sebastian Köpcke három könyvet magában foglaló mesesorozatára illetve régi korok mesekönyveire épülő, versformában elmesélt és óriási képekkel illusztrált utazáson vesznek részt. A kiállítás egyben invitálja a gyerekeket arra, hogy ne csak lássanak és halljanak, hanem aktívan alkossanak is a térben: munkáikat rögtön ki is állítják. A moziban, pedig a könyvhöz kapcsolódó hang- és videóanyagokkal ismerkedhetnek a kis rajongók. A szerzők a megnyitón felolvasást tartanak. A kiállítás július 31-ig lesz látogatható.

Augusztus 4-től pedig újabb kiállításnak ad teret a Lakompaki-kastély, melynek címe Bent az erdőben, ott vannak a ragadozók.

Az erdőben sétálva biztosan sokakban felmerül az a kérdés, hogy vajon hol rejtőznek ilyenkor a lakói. Bizony nem csak a nemzeti parkokban, hanem az erdőkben is laknak állatok, sőt honosak ragadozók is, akiknek nagy szerep jut az ökológiai egyensúly fenntartásában. Az időszaki kiállításban ezekről, a karnyújtásnyira lévő erdeinkben élő szomszédainkról szerezhetnek érdekes információkat a látogatók. A kiállítás november 11-ig látogatható.

2. Állandó kiállítás

A természet nyomában – Mindent a szemnek, mindent a kéznek

A Lakompaki-kastélyban kialakított modern természettudományi múzeumban a természet és a Föld kap központi szerepet. Különböző földrajzi képződmények és növényi társulások ismerhetők meg közvetlen közelből; erdők, mezők, folyók és tavak világa tárul fel – valóban kézzelfoghatóvá válik a természet.


©Andreas Hafenscher

IV. Zenei programok

– classic.Esterházy

– Herbstgold – Fesztivál Kismartonban

1. classic.Esterházy

2018-ban havonta legalább egyszer muzsikával telnek meg az Esterházy-kastély gyönyörű és akusztikailag is kiváló történelmi terei, a Haydn Terem és az Empire-terem.

Igazán nemzetközi lesz a programsorozat. Hangsúlyosabbá szerették volna a szomszédos Magyarországgal való kulturális együttműködést, így több magyar vendégművész mellett először lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar is. Haydn muzsikáját Magyarországról, Olaszországból és Németországból érkező együttesek állítják különböző kontextusokba olyan dirigensek és szólisták mellett, mint Marc Minkowski, Sir Roger Norrington, Avi Avital, Marlis Petersen és Sir Schiff András.

Nem maradhat ki a sorból a közkedvelt Anyák napi hangverseny, mely előtt ünnepi reggelire invitáljuk az édesanyákat, a nyári piknikkoncertek és a gyerekeknek és fiataloknak szánt izgalmas zenepedagógiai programok.

A zeneszerző Gottfried von Einem (1918-1996) születésének 100. évfordulója alkalmából a classic.Esterházy Lotte Ingrisch (Libretto) és Gottfried von Einem “zöld” gyermekoperáját, a Tulifantot tűzi műsorára. Az előadás a Wiener Sängerknaben és a MuTh együttműködésében valósul meg. Az operában Smaragda hercegnőt, aki a Földet jelképezi, a fejlődés jelszava mögé bújva Wüsterich brutálisan kizsákmányolja. Csak egy gyermek tudná megmenteni őt: saját fia, Fridolin – ha megtalálja édesapját, Tulifantot. A kisfiúnak két segítője is akad: a náthás sárkány, Müf Müf és a kismacska, Bundácska. Hogy Fridolinnak hogyan sikerül végül megtalálnia édesapját és hogyan lesz ő az új Tulifant – megtudhatjuk az Esterházy-kastélyban. A Hókirálynő 2015/2016-os hatalmas sikere után – az előadás Anna Netrebko művészeti védnöksége alatt jött létre – 2018-ban egy újabb, nagyszerű gyermekopera kerül színre a Haydn Teremben.

A nyár egyik csúcspontjának Mozart Figaro házassága című vígoperája félszínházi előadása ígérkezik: Joseph Haydn eddig beteljesületlen álma valósul meg ezzel. A komponista 1790-ben szerette volna barátja, Mozart darabját a későbbi Haydn Teremben színre vinni, de a herceg halála megakadályozta ebben. René Jacobs, a neves dirigens és a historikus előadások mestere, a Freiburgi Barokk Zenekar, a világ egyik legjobb kamarazenekara, valamint nemzetközileg elismert énekesek garantálják a magas színvonalú előadást július 13-án és 14-én. Az előadások előtt Almaviva grófja invitál a kastély termeiben vacsorára.

Az Esterházy-kastélyt művészek és publikum találkozásának ideális terévé varázsolják a sokszínű programok és koncertek, valamint a kiváló művészek és együttesek.

2. HERBSTGOLD őszi fesztivál az Esterházy-kastélyban

  1. szeptember 5-16.

Szeptemberben folytatódik a tavalyi évben nagy sikerrel elindított HERBSTGOLD őszi fesztivál. A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

Az I. világháború befejezése és az első Osztrák Köztársaság megalapítása után 100 évvel a HERBSTGOLD – fesztivál a háború és béke témája köré szervezi programját. Nyomon követhetjük a háború katasztrófáját és az 1918-ban bekövetkező változásokat, de szerepet kapnak korábbi háborúk és ezek hatása is a Kismartonban oly fontos szerepet játszó zenére. Haydn és Beethoven megélték a napóleoni háborúkat; a háború borzalmai és a reménykedés mély nyomot hagytak művészetükben.

Tolsztoj Háború és béke című műve ihlette a fesztivál idei mottóját. A regény 1812-ben jelent meg – három évvel azután, hogy Haydn meghalt a napóleoni csapatok által elfoglalt Bécsben és egy évvel azelőtt, hogy Beethoven a Wellington győzelmét komponálta – háborúkkal terhes korszak volt ez a Habsburg-birodalom számára.

A háború és béke témára reagál Prokofjev is, amikor Tolsztoj regénye alapján a II. világháború alatt írt operájában a Barbarossa-hadműveletet Napóleon oroszországi hadjáratával helyezi párhuzamba.

A fesztivál a zene segítségével mutatja be a háború borzalmát, dicsőítését, és a béke utáni vágyat, amelyet Haydn a Harmónia-misében önt hangokba –  100 évvel az I. világháború befejezése és az első Osztrák Köztársaság megalapítása után reflektál a történtekre – érzések és emlékezések a zene nyelvén.

A koncerteken olyan kiváló művészek lépnek fel, mint, Nicolas Altstaedt csellóművész, Arabella Steinbacher hegedűművész, Paul Gulda zongoraművész. A jazz műfajt Rebekka Bakken képviseli és idén is lesznek balkáni és roma hangok.

A fesztivál zárónapján vonósnégyes maraton lesz, a Kronos Quartet, a Rolston String Quartet és a Quator Arod részvételével.

A HERBSTGOLD keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket. A Gault Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandó tradícionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik. Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat.

A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott diszkurzusok, valamint az Esterházy-kastély különleges atmoszférájú termeiben zajló Nightline-koncertek is.

V. Esterházy Művészeti Díj – kiállítások

Az Esterházy Művészeti Díj Magyarország egyik legfontosabb független művészeti díja, amelyet 2009 óta kétévente adnak át, legutoljára 2017-ben a budapesti Ludwig Múzeumban kaphatta meg Keresztes Zsófia, Ezer Ákos és Nagy Imre az egyenként 5000 euróval járó elismerést. 2018. április 8-án kiállításuk nyílik a kismartoni Esterházy-kastélyban. Ugyanekkor nyílik a 2015-ös győztes Makai Mira Dalma és Marko Lulic kiállítása a kastély lépcsőházában.

VI. ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny döntő, április 18.

Tizennégy középiskolás, háromfős csapat méri össze erejét a 2018. április 18-i kismartoni döntőn, mely 10 órakor kezdődik és várhatóan 17 óráig tart. A verseny lehetőséget ad napjaink fiataljainak arra, hogy a minden nap használatos technikai eszközök segítségével és kreativitásuk bevetésével fedezzék fel az Esterházy család több mint négyszáz évre visszanyúló történetét. A verseny idei tematikája: Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál. A verseny nyilvános, de regisztrációhoz kötött. A versenyhez kapcsolódóan új, tematikus tárlatvezetés indult a kastélyban Barokk Pompa az Esterházy udvarban címmel. Fraknó várában két témát kínálnak tárlatvezetésben és hozzá kapcsolódó workshop-foglalkozásban, a választható témák: Szerelem vagy pénz valamint Főúri reprezentáció a 17. században.

Teljes az Esterházy Alapítvány 2018-as programja
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top