+ Képzőművészet

Nők, akik jobb kezükön hordozták a világ legnagyobb hatalmát

Marge Monko legújabb kiállítása, a szépség, a vágy, a luxus és a termékenység fogalmait és reprezentációit vizsgálja, a reklámiparból összegyűjtött képeken és szlogeneken keresztül.

Keresés a weben

Marge Monko legújabb kiállítása, a szépség, a vágy, a luxus és a termékenység fogalmait és reprezentációit vizsgálja, a reklámiparból összegyűjtött képeken és szlogeneken keresztül. A kiállított videó munka, fotók és installációk azzal a céllal készültek, hogy felfedjék a kapcsolatot a publicitás és a női identitás kulturális értékei között.

A kiállítás címe Women of the World, Raise Your Right Hand eredetileg a De Beers gyémántcég kampányának szlogenje volt. A 2003-ban indított reklámhadjárat olyan nőket célzott meg, akik megengedhették maguknak a saját gyémántgyűrűjüket. Miután a gyűrűt a jobb kezükön viseletek, így kapta a power ring jelzőt. Olyan vagyont és hatalmat szimbolizál, amely már nem függ egy másik embertől. Ironikus, hogy szlogen magában hordozza a feminizmus és az aktivizmus fogalmi tartalmát, de ezzel szimultán egy egyértelműen kereskedelmi célt szolgál.

Marge Monko

WOW (Women of the World) című videómunka azt mutatja be, hogy a gyémánt mítosza, mint a szeretet szimbóluma, hogyan alakulhatott ki a termékelhelyezés és a reklámok segítségével. A videóban jól ismert kézgesztusokat láthatunk a populáris kultúrából, reklámokból és a politikából, mialatt a hallható szinkronhang elmondja a gyémántok kulturális történetét.

A fotónegatívok kivágásából készült Untitled Collages sorozaton női modellek láthatóak, amint ékszerekkel pózolnak. A művész az eredeti negatívokat az eBayen találta, részben ezért is, pontos származásuk és dátumuk ismeretlen. A gesztusok érdekes variációi ritmust és dialógust teremtenek a fotók és egyben a kiállítás fő gondolata között, hiszen a kezek és gesztusaik átölelő motívuma a kiállításnak.

A fotóinstalláció, ami az Angel EyeHawk Eye and Demon Eye címet viseli, vintázs-reklámokból és LED-fények összekapcsolásából áll össze. A fotókon kecses női kezek prezentálnak fogyasztói termékeket, úgy mint porcelánt, bőrolajat és fehérneműt, amivel szembe állítva jelennek meg a különböző formájú autó és motor reflektorok.

Érintve a mesterségesen konstruált női értékek kérdéseit, Marge Monko kiállítása összességében foglalkozik a kommercializmus hatásának elbeszélő erejével, a generált szimbólumok átmeneti jellegével és a női kéz, test és identitás tárgyiasításával.

Marge Monko (1976) Tallinnban született, él és dolgozik. 2008-ban végzett az Észt Művészeti Akadémián. 2012-ben elnyerte a Henkel Művészeti Díjat illetve a Köler Díj jelöltje volt. Ugyanebben az évben részt vett a Manifeszta 9-en, melynek Katerina Gregos volt a kurátora. Munkáit rangos intézményekben állították ki többek között az tallinni Észt Művészeti Múzeumban vagy a bécsi mumokba.

A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztiválnak, illetve a Budapest Art Week ’18-nak.

Megnyitó: 2018. március 7., szerda, 18 óra
Megnyitó beszéd: Szipőcs Krisztina, művészettörténész
A kiállítás megtekinthető a Molnár Ani Galériában: 2018. április 28-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra, szombaton 11 és 17 óra között

Cím: 1088, Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Nők, akik jobb kezükön hordozták a világ legnagyobb hatalmát
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top