+ Képzőművészet

A negyvenkét éve eltűnt afrikai Mona Lisa most új gazdára talált

Az afrikai Mona Lisa a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború.

Becsült értékének négyszereséért, 1,2 millió fontért kelt el szerdán árverésen az afrikai Mona Lisaként ismert nigériai festmény.

Ben Enwonwu nigériai festőművész festette meg a Tutu becenéven ismert Adetutu Ademiluyi joruba hercegnő képmását 1974-ben, amelyet a Bonhams aukciósház vitt árverésre szerdán. A kép értékét 200 ezer és 300 ezer font közötti összegre becsülték. A kikiáltási ár rekordot jelent a nigériai festő számára.

„Az afrikai Mona Lisának tekintem ezt a legendás alkotást. A művész nemcsak egyszerűen a fiatal lányt, hanem a teljes hagyományt ábrázolta. Ez Nigéria reményének és újjászületésének, a hamvaiból újjászülető főnixmadárnak a jelképe… Negyven éve mindenki azt kérdezi, hol van Tutu”

– mondta korábban a Booker-díjas Ben Okri nigériai regényíró az alkotásról, amelynek 1975-ben veszett nyoma, amikor utoljára kiállították.

Ben Enwonwu az arckép három változatát festette meg, de mind a három kép eltűnt. Giles Peppiattnak, a Bonhams modern afrikai művészeti szakértőjének sikerült megtalálnia az egyiket egy londoni lakás falára akasztva.

Tutu portréi a béke jelképeivé váltak az 1960-as évek végén, miután véget ért a nigériai polgárháború.

A modell joruba, Ben Enwonwu pedig ibo volt, tehát a festmény a megbékélés jelképe volt – mondta el Elisa Sawyer, a Bonhams afrikai művészeti főosztályának szakértője.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top