+ Film

Elhunyt a James Bond-filmek egyik zseniális rendezője

Filmjeit nem csak szerettük, de klasszikusnak számítanak a sorozatban.

Kilencvenhét éves korában meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező, aki hat évtizedes pályafutása során több mint 30 filmet készített, köztük három James Bond-filmet valamint az Alfie – Szívtelen szívtipró és a Rita többet akar című alkotásokat – adta hírül a BBC honlapja.

Az 1920-ban Londonban született Gilbert pályafutását gyermekszínészként kezdte, mielőtt elkezdett volna háborús filmeket készíteni.

A 007-es ügynökről készül első filmjét, a Csak kétszer élsz címűt 1967-ben forgatta, majd ő rendezte 1977-ben A kém, aki szeretett engem és 1979-ben a Moonraker – Holdkelte című filmeket is.

Roger Moore és Gilbert 2009-ben, fotó: RICHARD YOUNG/REX/SHUTTERSTOCK

Fia, John Gilbert a BBC-nek elmondta, hogy édesapja pénteken hunyt el Monacóban, ahol 1975 óta élt. Demenciában szenvedett már egy évtizede, és álmában érte a halál – tette hozzá.

„Csodálatos ember volt, hatalmas humorérzékkel. Keményen dolgozott, és számos filmen dolgoztunk együtt”.

Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, Bond-filmek producerei hangsúlyozták, hogy Gilbert hatalmas mértékben járult hozzá a brit filmipar, csakúgy mint a Bond-filmek  sikereihez.

„Filmjeit nem csak szerettük, de klasszikusnak számítanak a sorozatban”.

Alfie – Szívtelen szívtipró című mozijáért 1967-ben Oscar-díjra jelölték, ez volt az a film, amely Michael Caine brit színésznek meghozta a nemzetközi hírnevet.

Utolsó filmjét 2002-ben mutatták be, amelyben együtt dolgozott ismét Julie Waltersszel, akivel a Rita Többet akar című nagysikerű filmjét forgatta.

2001-ben Gilbert megkapta a Brit Filmintézet legmagasabb elismerését, az intézet tagjává választotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top