+ Irodalom

Nehéz a tinédzser lány élete, pláne, ha 12 énje van!

Kathryn Evans Több mint én című ifjúsági regénye egy modern köntösbe csomagolt lélektani dráma. Könnyed nyelvezete ellenére a könyv komoly kérdéseket feszeget a felnőtté válással és az individualitással kapcsolatban.

„Sziasztok, Teva Webb vagyok, szörnyszülött. Sok testvérem van. Kimondottan sok testvérem van. Összesen tizenketten vagyunk, no meg ott van az egyedülálló anyám, aki soha ki se teszi a lábát a házból. Ha úgy veszem, a jelenlegi életkoromat nézve szinte minden évre jut belőlem egy.”

– mondja laptopja kamerájába a főszereplő a Több ​mint én című könyvben. Az ifjúsági regénnyel Kathryn Evans a 2016-os Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon megnyerte a legjobb elsőkönyvesnek járó díjat. A kötet február közepén jelent meg a Móra Kiadónál Hordós Marianna fordításában.

A 400 oldalas könyv a felnőtté válás kérdéskörét taglalja, ám egészen másképp, mint ahogy általában a kamaszoknak szóló könyvek teszik azt. Főszereplőnk a tizenhat éves Teva Webb, aki látszólag ugyanolyan, mint kortársai. Kivéve, hogy egyfajta klónként szakadt ki 15 éves „testvéréből”, hogy átvegye helyét. De már benne is növekszik egy új Teva Webb, miközben a különböző életkorokban ragadt fiatalabb énjei a kísértetkastélyra hasonlító családi házba zárva élnek, mert a titok nem kerülhet napvilágra. Rá is ez a sors vár, ezért főszereplőnk próbál a rejtély nyomába eredni, miközben az átlagos tizenévesek problémáival is kénytelen szembenézni, az idő pedig ketyeg… Igen, ez nagyon sci-fisen hangzik, de nem kell megijedni, a Több ​mint én nem olyan brutális, mintha egy Alien-film forgatókönyvét olvasnánk. A szerző elsősorban a főszereplő lelkivilágára, vívódására fókuszál. Az alapötlet van olyan kreatív, hogy a sztori rögtön megragadja az olvasó figyelmét, miközben hatásosan érzékelteti a személyiség változásának folyamatát. A családi házba bezárt, fiatalabb Teva Webb inkarnációk a gyermekből felnőtté váló lány múltját szimbolizálják, ugyanakkor tovább cizellálják a történetet.

Ezek a mai fiatalok!

A Több ​mint én elsősorban lélektani dráma, a sci-fis, misztikus elemek csupán izgalmasabbá teszik a sztorit, de nem viszik el teljesen szürreális irányba. Kathryn Evans könnyed nyelvezetének köszönhetően a történet egy tizenéves számára is könnyen érthető és átélhető. A szerző rengeteg párbeszédet használ, melyek rövidek és lényegre törőek – elhisszük, hogy fiatalok beszélgetnek, és azt is, hogy a szerző ismeri a korosztályt, akinek ír.  A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy mellőzi a kliséket, amikbe sajnos gyakran könnyen belefut egy-egy ifjúsági regény. A Több ​mint én nem tanítani akarja az olvasót, hanem szórakoztatni, de emellett indirekt módon képes felvetni érvényes kérdéseket arra vonatkozóan, hogy kik is vagyunk, lehetünk-e önmagunk és hogyan változunk. A Kathryn Evans által megálmodott sztori és alapkoncepció egyébként filmes szempontból elég magas labda, tehát csöppet sem lepődnék meg, ha néhány éven belül a mozivásznon is megjelenne Teva Webb és fiatalabb énjei.

Ide kattintva bele is olvashatsz a könyvbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top