+ Film

Ők kapták az Oscar-díjakat a filmipar evolúciójáért

Két Oscar-díjat is odaítélt az akadémia a Houdini vizuáliseffektus- és animációs rendszerért.

Keresés a weben

Az utolsó leheletemig dolgozni fogok – ígérte szombaton Jonathan Erland, az amerikai filmakadémia Gordon E. Sawyer-díjának 26. kitüntetettje, amikor átvette a filmipar technológiai fejlődését egyedülállóan elősegítő személyiségének járó életműdíjat szombaton.

A tudományos és technológiai Oscar-díjakat a Beverly Hills-i Wilshire Hotelben adták át szombat este egy három órán át tartó ceremónián, az ünnepség házigazdája Patrick Stewart brit színész volt, akit a Star Trek: Az új nemzedék című film Picard kapitányaként ismernek világszerte a mozirajongók.

A 77 éves színész a díjazottakat a film mágusaiként méltatta.

A 79 éves brit Erland – aki a Csillagok háborúja (1977), az Űrgolyhók, a Star Trek: A mozifilm és az Életerő című filmeket is jegyezte – hozta létre az amerikai filmakadémia vizuáliseffektus-ágát, és ő az alapítója a Vizuális Effektus Társaságnak is.

A díjátadón 34 személyt és egy szervezetet díjaztak tíz kiemelkedő, innovatív eredményért.

A tudományos és technológiai elismeréseket a filmakadémia szakmai bizottsága nem az előző évi teljesítményekért, hanem a filmiparban már bizonyított fejlesztésekért ítéli oda.

“A díjazott személyek jelentős hozzájárulást nyújtottak a mozgófilm evolúciós fejlődéséhez, erőfeszítéseik tovább erősítik iparunk kreativitását”

– hangsúlyozta korábban Ray Feeney, a bizottság elnöke.

Két Oscar-díjat is odaítélt az akadémia a Houdini vizuáliseffektus- és animációs rendszerért, amelyet már több mint 600 játékfilmben használtak fel. Az elismeréseket Mark Elendt és a Side Effects Software cég vehette át azért a fejlesztő munkáért, amelyet az elmúlt 25 évben végeztek a programon. A Houdini-rendszer négy másik fejlesztőjét oklevéllel jutalmazta az akadémia.

A filmakadémia technikai eredményekért odaítélt okleveleit megkapták az Industrial Light and Magic effektusműhely, a DreamWorks animációs stúdió és a Pixar animációs stúdió szakemberei is.

Elismerték egyebek között a Shotover K1 kamerarendszer kidolgozóinak – John Coyle, Brad Hurndell, Vikas Sathaye és Shane Buckham – munkáját, valamint a Nuke kompozíciós rendszer és a Hydrascope teleszkópos kamerarendszer fejlesztőit.

A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát március 4-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az élő közvetítést több mint 200 országban láthatják a nézők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top