+ Képzőművészet

Szecessziós fényvarázs a vasöntödében

3 000 mozgókép és 20 lézeres projektor

Egy használaton kívüli párizsi vasöntödét fog idén tavasszal megtölteni Gustav Klimt, Egon Schiele és Friedensreich Hundertwasser festményeivel a francia Culturspaces cég, mely műemlékek, múzeumok és történelmi emlékhelyek számára rendez multimédiás kiállításokat.

A Culturspaces legújabb digitális művészeti központja, az Atelier des Lumières, azaz a „fény műhelye” tavasszal nyit, és rögtön két állandó kiállítást szentel az osztrák képzőművészetnek. A fényinstallációk, melyek teljesen kitöltik, szinte kitapétázzák az oszlopokat, falakat és a padlót, „körkörös” ismétlésben Gustav Klimt, Egon Schiele és Friedensreich Hundertwasser munkáit vetítik majd az életnagyságúnál lényegesen nagyobb méretben a látogatók köré.

Ezért a hatásért 3.000 mozgókép és 20 lézeres projektor felel majd.

A digitális kiállítás Klimt arany korszakát, azon belül is a festő valószínűleg legnépszerűbb művét, A csókot állítja a középpontba, hogy egy pazarul ragyogó és fényűző örvényekkel teli képi világgal szippantsa be a látogatókat. Ezentúl a Beethoven-fríz is a fényinstalláció részét alkotja, így a technológiai megvalósítás felveti azt a kérdést is, hogy aki a bécsi Szecesszió Házában található freskót Párizsban közvetlenül a falfelületre vetítve látja, az egyszerű reprodukciót néz? A művészet második életét? Egy mobillá varázsolt helyet? Április 13-án, az Atelier des Lumières megnyitójával talán kiderül.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top