+ Zene

Benkó Sándorra emlékezve adták át az első Benkó-díjat

Az alapítvány a díjak átadásával Benkó Sándor szellemiségét, a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő humánus attitűdjét kívánja továbbvinni.

A dzsessz-dixieland kategória győztese, Balogh Tamás zongoraművész (b4) és a klasszikus zene kategória győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész (j3), valamint Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Benkő László zeneszerző, az Omega együttes billentyűse, Halász Judit színésznő, énekesnő, Medveczky Ádám karmester, B. Csejtei Ildikó, a kuratórium tagja, Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, kurátor, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora és Benkó Sándor, a díj alapítója, Benkó Sándor fia (b-j) a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány első alkalommal odaítélt Benkó-díjainak átadásán a Budapesti Műszaki Egyetem rektori tanácstermében 2018. február 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Lugosi Dániel Ali és Balogh Tamás vehették át első alkalommal a Benkó-díjakat, amelyeket a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány hétfőn adott át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektori dísztermében.

Az elismeréseket a kuratórium egyhangú döntése alapján a klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének adta át, dzsessz és dixieland kategóriában az innovativitást elismerve Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek ítélték oda – hirdette ki Batta András zenetörténész, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja.

Balogh Tamás. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az alapítvány a díjak átadásával Benkó Sándor szellemiségét, a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő humánus attitűdjét kívánja továbbvinni.

A művész családja által létrehozott alapítvány kuratóriumának munkájában a család képviselőin túl Batta András, Józsa János akadémikus, a BME rektora, valamint Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet vesz részt.

„A Műegyetemen végzettek közül számos mérnök vált híres zenésszé, sőt zeneakadémiai tanárrá, de kevesen tudják, hogy Benkó Sándor volt talán az egyedüli, aki nem vált pályaelhagyóvá, hiszen egyetemünkön villamosmérnökként évtizedeken át elkötelezetten oktatott és meghatározó tananyagfejlesztést folytatott. Ehhez a tevékenységéhez is kötődik az a rendületlen támogatói attitűd, amellyel a tehetséges fiatalokat mind a műszaki pályán, mind a művészeti területen felkarolta”

– emelete ki Józsa János.

A Benkó-díjra évente 18-30 év közötti, kiemelkedő tehetségű, de még széles körben nem ismert zenészek pályázhattak komolyzene, dzsessz és dixieland, valamint könnyűzene kategóriákban. A könnyűzenei díjra kevés jelentkezés érkezett, ezért ezt a tervek szerint jövőre adják majd át először.

A kitüntetettek személyéről Benkő László billentyűs, zeneszerző, Halász Judit színésznő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongorista, zeneszerző, a díjkuratórium tagjai döntöttek. Az anyagi támogatáson túl az alapítvány fellépési lehetőségeket is biztosít a díjazottaknak, valamint egy-egy Szász Károly iparművész tervezte üvegklarinét szobrot is kapnak.

Lugosi Dániel Ali. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ózdi születésű Lugosi Dániel Alit a közönség leginkább a Virtuózok című tehetségkutató verseny győzteseként ismerheti, de a fiatal művész már korábban is több neves versenyen bizonyította tudását, az elmúlt két évben pedig számos koncertet adott világszerte. A Benkó-díjjal járó pénzösszeget nagyrészt a Geneva Clarinet Competition idei versenyére való felkészülésre, a versenyben való részvétel költségeinek fedezésére, valamint megélhetési költségeinek kiegészítésére fordítja.

Balogh Tamás dzsessz-zongorista szintén számos magyar és nemzetközi verseny győztese, 2017-ben pedig Junior Prima Díjjal ismerték el. Az ifjú zongorista 2018 szeptemberétől a Berklee College of Music egyetemen tanul tovább, a díjjal járó támogatás nagy részéből tanulmányaihoz kapcsolódó kiadásait fedezi majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top