+ Jegyzet

Szegeden ledöfik

A büntetőjogászok bólintanak: emberölés erős felindulásban.

Simán leszúrják Carment Bizet operájának új szegedi produkciójában. A librarius is hírt adott róla, hogy nemrég az opera firenzei előadásában megváltoztatták a befejezést: Carment lőtte le a rátámadó Don Josét. A nagy visszhangot kiváltó megoldást azzal indokolták, hogy nem akarnak táptalajt adni a nők elleni erőszaknak.

Persze ha ilyen elvárásokat fogalmazunk meg, a Carmen nagyon rossz választás. Az első felvonásban a dohánygyárban a címszereplő összeverekszik egyik kolléganőjével, és megvágja az arcát. A második felvonásban José esik neki a hadnagyának, mert ő is Carmenre áhítozik. Isten tudja, mi is történhetne, ha nem jönnének be a csempészek és nem választanák szét őket. A harmadik felvonásban a biscayai hegyekben az őrséggel megbízott José rálő Escamillóra, kis híja, hogy nem találja el. Amikor kiderül, hogy a híres matador is Carmen után jött, az egykori tizedes késpárbajra hívja ki. A torreádornak (ilyen szakma egyébként az eredeti spanyol terminológiában nem létezik) a szurkálás mindennapi kenyere, nagy előnnyel indul. A librettisták ezt úgy oldják meg, hogy Escamillo elcsúszik. José már emeli a pengét, de ekkor berohan Carmen és megmenti az életét.

A záróduettben José először szépen kéri Carment, hogy jöjjön vele, aztán szenvedélyesen könyörög, végül fenyegetőzik. Amikor minden szava elutasításra talál, és Carmen a gyűrűjét is visszadobja a képébe, akkor előrántja kését, és leszúrja a lányt.

Így történik ez a Carmen új szegedi produkciójában, amelyet az elmúlt hét végén mutattak be. A büntetőjogászok bólintanak: emberölés erős felindulásban.

Nők elleni erőszak senkinek nem jutott az eszébe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top