+ Tudomány

Elhunyt Ujváry Zoltán

Ujváry Zoltánt vasárnap Debrecenben érte a halál.

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Ujváry Zoltán néprajzprofesszor, a Debreceni Egyetem (DE) professor emeritusa – közölte az egyetem sajtóirodája.

Ujváry Zoltánt vasárnap Debrecenben érte a halál. Hozzátartozói kívánságára szűk családi körben helyezik örök nyugalomra – írták a közleményben.

Ujváry Zoltán 1932. január 25-én született Hét községben. Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi karán szerzett diplomát 1955-ben magyar nyelv és irodalom szakon, és még abban az évben az egyetem néprajzi tanszékén kezdett el dolgozni. Egész életét a DE néprajzi tanszékén töltötte, 1979-től nyugdíjazásáig tanszékvezető egyetemi tanárként, 2002-től pedig professor emeritusként dolgozott.

Ujváry Zoltán több mint fél évszázados tudományos pályafutása során a folklorisztika, a népszokás és a kutatástörténet területén jelentős eredményeket ért el. Figyelme fókuszában nemcsak a magyarság néphagyománya állt, hanem a határon túli magyarság kisebbségi sorsa, az etnikumok és nemzetiségek közötti kapcsolatok alakulása, illetve a magyarországi múzeumi hálózat épülése is. Szülőföldje, a történeti Gömör megye magyarsága felé mindig kiemelt figyelemmel fordult.

Tudományos tevékenységét számtalan önálló kötet, több mint háromszáz nemzetközi és idegen nyelven megjelent tanulmány, konferenciaszereplések, valamint a hazai tudományos közéletben való aktivitás jellemezte.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: elnyerte – többek között – Debrecen város Csokonai-díját, Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díját, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, az Európai Folklór Intézet érmét, és több alkalommal a rangos nemzetközi Pietré-díjat, legutóbb pedig választott otthona, Debrecen város Pro Urbe díját.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara szerint:

  Kis magyar néprajz:
  Újsághoz kapcsolódó népszokások

  Most, hogy a papíralapú újság lassan eltűnik, fel kell gyűjtenünk a hozzá kapcsolódó népszokásokat:

  1. az újság kézbevétele, kapcsolatos, (kísérő) kérdések
  a, na mit hazudtok ma?
  b, mit hallgattok el? SZER hallgató kérdése
  c, mit kéne elhinnem a pártnak?
  d, Ki hótt meg?

  2. Olvasás közben kísérő kommentek
  a, tollas a hátam?
  b, templomjáró vagyok, de nem mindent (el) hívő
  c, erre kell felkészülnöm? (újabb Isten verése!)
  d, hogyan tudom kikerülni, átverni őket?

  3. Kritikai reagálás:

  a, idegesen félrelökés
  b, lapok közzé köpve elhajítás,
  c, vesszek meg, ha kezembe veszem,
  d, a valagam nem törlöm ki vele!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top