+ Zene

Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját ünneplik

Gérard Korsten lesz az est karmestere.

A 20. századi amerikai zene elképesztő dallamai töltik meg élettel a Kodály Központ hangversenytermét egy estére a Pannon Filharmonikusok koncertjén. A február 3-án, 18.00 órakor kezdődő műsornak mesteri keretet ad Leonard Bernstein két legismertebb kompozíciója, melyeket az utánozhatatlan művész születésének 100 éves évfordulójára játszik a zenekar. A sor további két művészóriás – George Gershwin és Aaron Copland – egy-egy sikerdarabjával lesz teljes. Szólistaként visszatér a zongoravirtuóz Balog József, a Pannon Filharmonikusokat pedig a tavalyi nagysikerű koncertet követően ismét Gérard Korsten dirigálja.

A 20. századi amerikai zene története többek között attól különleges, hogy bővelkedik olyan zeneszerzőkben, akik már jóval korábban is nyitottak voltak a műzene határainak ilyen irányú tágítására. Nagyszerű példa erre Bernstein, akitől a február eleji koncerten két művet is hallhat a közönség. A műsor a népszerű Candide – nyitánnyal kezdődik, majd a Broadwayn hatalmas sikert arató musical, a West Side Story pezsdítően dallamos zenekari szvit változatával zárul. A darabból csakhamar film is készült. Az ikonikussá vált alkotás minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicaljévé vált, mely hozzájárult ahhoz, hogy Bernstein zenéi meghódították a világot, a West Side Story – szimfonikus táncok című darabja pedig otthonra talált a hangversenytermek szinte mindegyikében.

Az Amerikai anzix nem lehetne teljes George Gershwin és Aaron Copland felidézése nélkül. George Gershwin számos szerzeménye a tradicionális jazz-repertoár megkerülhetetlen darabjaivá váltak. Ezúttal az egyik legkorábbi jazz-hatásokat felmutató műve, az F-dúr zongoraverseny hangzik el Balog József, a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagjának előadásában. Aaron Copland balettje és az abból készült zenekari szvit (Rodeo – négy tánc) szintén a Broadway musicalek és a klasszikus balett világának ötvözetéből jött létre.

Gérard Korsten, Conductor
Photo: Marco Borggreve

Gérard Korsten, az est karmestere a tavalyi évadban három koncertet is adott a Pannon Filharmonikusokkal. Nyilatkozataiban nemcsak a várost, de a zenekart is méltatta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top