+ művészet & politika

468-an már biztosan kapnak művészjáradékot márciustól

A művészjáradék jelenlegi összege havi 121.125 forint.

Eddig több mint 750 kérelem érkezett be művészjáradék kifizetésére a Magyar Művészeti Akadémiára, a már kipostázott, jóváhagyott határozatok száma 468 – közölte az MMA titkársága.

A művészjáradék január eleje óta igényelhető, a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére az új, havi rendszeres  juttatás bevezetéséről a kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezésére döntött az Országgyűlés 2017 végén.

A juttatás a járadékkérelem alapján állapítható meg azon 65. életévüket betöltött személyek részére, akik törvényben meghatározott művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek és ezt igazolni tudják, valamint nem kapnak más – törvényben meghatározott – hasonló jellegű juttatást.

A művészjáradék megállapítása közigazgatási hatósági eljárásban történik. Eddig mindössze három esetben utasítottak el kérelmet, a beérkezett igények mintegy 15 százaléka szorul(t) hiánypótlásra. A művészjáradék legkorábban március 1-től folyósítható, jelenlegi összege havi 121.125 forint.

A művészjáradék igényléséhez a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága formanyomtatványt rendszeresített, amely minden egyéb tudnivaló mellett megtalálható a köztestület honlapján. Bármely, a művészjáradék igénylésével kapcsolatos kérdés esetén az MMA titkárságának munkatársai a http://www.mma.hu honlapon megadott elérhetőségeken állnak rendelkezésre.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Jobbhorog

  2018-01-28 - 06:49

  Én még emlékszem rá, hogy Csala Zsuzsa “művésznő” mennyire nyomorgott: 7 milliós kölcsönt adott Anettka férjének, majd Csala halála után derült ki, hogy csak műtárgyakban többszázmilliós vagyona volt. Medveczky szája se sírjon a villájában. A Paudits-féle link, szerencsétlen, balfék lúzerekkel, idióta, össze-vissza hazudozó, lepusztult Szilágyikkal Dunát lehetne rekeszteni. Mi közünk hozzájuk? Miért a mi pénzünkből kell megint kimenteni ezt a mindig is kiváltságosként kezelt, lumpolásáról híres réteget? Miért nem viselik ők is a rossz döntéseik, óvatlanságaik következményét? Megint jön a mindenható hűbéri maffiaállam, és a pénzünkből apanázst ad felelőtlen emberek egy csoportjának. Majdnem 30 év telt el a rendszerváltás óta! Tetszik érteni? Egy generációnyi idő! Ki lehetett volna ismerni a kapitalizmus természetét. Hogy rá kell állni a pénzkeresésre, versenyképes tudásodnak kell lenni. No de sebaj, jön az urizáló kormány, a sok után egy újabb rablóbanda, és a mások pénzéből majd kimenti a “művészeket.” Rohadékok! Még a szót is el kellene felejteni (mint feudális sallangot), hogy “járadék.” Az jár kisapám, amit megkerestél és félretettél vagy nem tettél magadnak! Velünk ki fog majd jótékonykodni? Elárulom: senki! Nap, mint nap fenyegetik az embert a neten megjelenő írások, hogy az ő nyugdíja már csak fele lesz az utolsó fizetésének! Akkor is lesznek még “művészek”, akiket el kell tartanunk?

  • Pesszimista.

   2018-01-28 - 14:35

   Teljesen így gondolom én is,tehát egyet értek!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top