+ Zene

Itt megismerheted a jövő jazz-sztárjait!

És hogy milyen zenészpályák indultak a Jazz Showcase-en? Arra az idei fellépők közül a legjobb példa Tálas Áron, aki az elmúlt években több formációban is bemutatkozott a tehetségbörzén.

Tálas Áron

Hét évvel ezelőtt koncertezett először a Jazz showcase délutáni fellépői között, február elsején pedig Pat Metheny kedvenc gitárosával muzsikál a Fesztivál Színház színpadán. Tálas Áron példája is jól mutatja, évről-évre egyre hosszabb azoknak a jazz-zenészeknek a listája, akik bemutatkozhattak a Müpa tehetségbörzéjén, s nem sokkal később a hazai vagy a nemzetközi jazzélet meghatározó szereplőivé váltak. Idén február 1. és 3. között délutánonként ismét bepillanthatunk a jövő magyar jazzéletébe, míg az esti nagykoncerteken a gitár játssza a főszerepet.

A Jazz Showcase délutáni koncertjein kilenc pályakezdő zenekar kap lehetőséget, hogy a közönség és a szakma előtt játszhasson. A 2008-ban indított tehetségbörze célja ugyanis, hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez és koncertturnéhoz segítse a magyar jazz-utánpótlást. Idén is hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz majd a produkciókra, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja pedig hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 program keretében.

És hogy milyen zenészpályák indultak a Jazz Showcase-en? Arra az idei fellépők közül a legjobb példa Tálas Áron, aki az elmúlt években több formációban is bemutatkozott a tehetségbörzén.  A huszonhét éves zongorista, dobos és zeneszerző 2013-ban zenekarával megnyerte a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyét, ugyanebben az évben Junior Prima-díjat kapott, két évvel később pedig a Montreux-i Jazzfesztiválon a zongoristák között döntőbe jutott, s olyan külföldi sztárokkal játszott már együtt, mint Dave Liebman, Nils-Petter Molvær, Eivind Aarset, Ed Neumeister és a New York Voices.

„Nagyon sokat segíthet egy fiatal zenésznek, ha a Jazz Showcase-en koncertezhet, hiszen ez egy jól bejáratott rendezvény és garantált a nagy nézőszám. Emellett programszervezők, újságírók és sok szakmabeli is részt vesz az eseményen, így tényleg széleskörű ismertséget ad. Én is több szervezővel tudtam meghatározó kapcsolatot kiépíteni a rendezvénynek köszönhetően, emellett a szakmai önéletrajzban is nagyon jól mutat egy müpás koncert.”

– meséli Áron, aki február 1-jén Pat Metheny kedvenc gitárosával, Mike Morenóval fog színpadra lépni a Fesztivál Színházban.

„A műsort illetően 100 százalékban szabad kezet kaptam. A legérdekesebb az lesz a koncerten, hogy Mike Moreno néhány számát párba állítottam az én szerzeményeimmel, és meglepve tapasztaltam, hogy bármelyiket írhatta volna bármelyikünk. Olyan közös gyökerek vannak bennük, ami miatt akár azt is gondolhatná a hallgató, hogy a dalok egy szerzőtől származnak. Mike díjazta az ötletet, de eddig még csak online kommunikáltunk, így a hasonlósággal csak az első közös próbán fog szembesülni.”

A gitár kerül fókuszba a Jazz Showcase másik két nagykoncertjén is. Február 2-án öt gitáros szólista – Babos Gyula, Balogh Roland, Fenyvesi Márton, László Attila, Pusztai Antal –, valamint Oláh Krisztián, Barcza Horváth József és Balázs Elemér ritmusszekciója vendégeikkel Zoller Attilára emlékeznek. A húsz éve elhunyt legendás gitáros életútja regénybe illő. Tízévesen kezdte tanulmányait szárnykürtön és trombitán, majd megtanult harmonikázni is, de gitárt egészen a második világháború végéig nem vett a kezébe. 1948 októberében gitárjával és egy zacskó ruhával Bécsbe gyalogolt, két évvel később pedig Németországba költözött. Itt először megismerkedett Albert Mangelsdorff-fal, a korszak egyik leginnovatívabb európai zenészével, majd találkozott két amerikai jazzmuzsikussal, Oscar Pettiforddal és Lee Konitzcal, akikkel az Egyesült Államokba utazott.

Zoller Attila

Elmondása szerint azért, mert rájött, ha jazzt akar játszani, azt ott kell megtanulnia, ahonnan a zene ered, és ahol a leginnovatívabb zenészek élnek. Hamarosan megvalósította az „amerikai jazzálmot”, hiszen olyan előadókkal koncertezett Benny Goodman, Stan Getz, Herbie Hancock, Ron Carter és Jimi Hendrix. 1974-ben Attila Zoller Jazz Clinic néven megalapította saját iskoláját, ahol haláláig tanított.

Bacsó Kristóf

A Jazz Showcase a Bacsó Kristóf Triad és Gilad Hekselman közös koncertjével zárul. A szaxofonosként és komponistaként ismert Bacsó Kristófnak az elmúlt években négy szerzői lemeze jelent meg, azt azonban kevesen tudják róla, hogy tanulmányait klasszikus hegedűn kezdte. Az improvizálás lehetősége vonzotta a jazzhez, s szinte minden stílust ki is próbált már, játszott mainstream jazzt, etnót, funkot, de a jazz kísérletezőbb irányzataitól sem riadt vissza. Tzumo Árpáddal és Juhász Mártonnal közös zenekarának repertoárján saját kompozíciók szerepelnek, de a megkomponált részek mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott hangszínek és együtthangzások keresése is. Ezen az estén a New Yorkban élő remek izraeli gitáros, Gilad Hekselman csatlakozik hozzájuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top