+ Film

Világsikert aratott a saját betegségét megfilmesítő magyar rendező

A stilizált figurákból és festett formákból felépített kis világban pár percre átélhetjük, mivel is jár az influenza.

A fotó illusztráció

Már online is nézhető a Hurut című, számos nemzetközi elismerést begyűjtött magyar animációs kisfilm, Helstáb Martin alkotása.

A kisfilm tavaly óta világszerte 36 filmfesztiválon szerepelt, a legjobb animációnak járó díjat kapta a Los Angeles Cinefesten és a Barcelona Planet Filmfesztiválon, díjazták Ausztráliában, Iránban és az Egyesült Királyságban is. Szinte minden hazai fesztiválon jelen volt, a 24. Országos Diákfilmszemlén, a VAS-Filmen, a Total-Plánon, a Bujtor István-, és a Ceglédi Filmfesztiválon a legjobb animációs filmnek választották, de bemutatták többek közt a BUSHO Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is. Több hazai rendezvényen jelent meg a vándorló Malter Filmfesztivál programjában is.

2017 elején Helstáb Martin, pécsi rendező elkapta az influenzát, ez inspirálta a Hurut létrejöttét. Ez adja a film erejét is, hiszen naturalisztikusan ábrázolja benne a betegséget, az alkotó saját hangjait felvéve, emellett az animáció adta lehetőségeket is kihasználja, hogy szürreális ötleteit filmre vigye. A stilizált figurákból és festett formákból felépített kis világban pár percre átélhetjük, mivel is jár az influenza, és kétszer is meggondoljuk, mielőtt elhagyjuk télen a házat.

Helstáb Martinnak ez a negyedik nemzetközi elismerést hozó kisfilmje, az elmúlt években Jó étvágyat, bogaram! című filmje kapott nagy visszhangot, az USA-tól Indián át, Hong Kong-ig számtalan helyen bemutatták, legutóbb a 62. Országos Függetlenfilm Fesztiválon kapott fődíjat.

Az alkotónak jelenleg a legújabb filmje, a Békafecnik tartja fesztiválturnéját, az influenzaszezon kezdetével azonban addig is elérhetjük a Hurutot az interneten.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top