+ Film

A nevezések alapján nagyot fog szólni az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Az első fesztivált elsősorban fiatal operatőrök versenyeként hirdették meg, de a nevezéseket látva idén tágították a korhatárt.

Egy héttel meghosszabbítják a legifjabb hazai filmfesztivál nevezési határidejét. A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra január 28-ig várják az alkotók munkáit.

A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól, az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte.

(Zsigmond Vilmos)

– Több éves dédelgetett terv volt egy szegedi filmes mustra. Zsigmond Vilmos, aki a város szülötte és díszpolgára, két éve hunyt el, a háromtermes mozi nagyterme az ő nevét viseli. Ő maga többször járt a szegedi Belvárosi Mozi patinás épületében, büszke volt ránk. Bár utolsó szegedi látogatásakor dolgozott és stábbal érkezett, akkor sem hagyta ki, hogy ellátogasson kedvenc  mozijába – mondja Szabó Éva Andrea, a Belvárosi Mozi vezetője, a fesztivál egyik alapítója. – Tavaly a beérkezett pályamunkák nagyon magas színvonalúak voltak, nehezen döntött a zsűri, reméljük, ez idén is így lesz.

Zsigmond Vilmos bejegyzése az „ő mozijának” vendégkönyvében

A nevezések száma már közel 300. Mind az öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilm, animáció – érkeztek filmek. Ez évben a mozikban játszott, sikeres magyar játékfilmeket is neveztek.

A világ minden tájáról érkeznek nevezések, legtöbb Magyarországról, Németországból és Amerikából, különlegességként egy buthani – magyar koprodukciót említ a fesztiváligazgató.

2015 január elején Anthony Bourdain sztárséffel forgatott budapesti helyszíneken és egy szegedi halászcsárdában. A CNN-en Parts Unknown címen, a Spektrumon magyarul pedig Nem séfnek való vidék címmel ment a 45 perces műsor. A színvonalas gasztroműsor ezen epizódjában Bourdain Zsigmond Vilmossal beszélgetve mutatja be a magyar konyhát. Az Emmy-díjakkal elismert műsor járt a New York kávéházban, felkerestek egy talponálló kifőzdét, pesti henteseket látogattak meg, és Bangó Margit is főzött nekik, Szegeden pedig az egyik halászcsárdában forgattak.

Jávorszky Iván, a másik alapító, a fesztiválgazda Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezetője a lengyelországi Camerimage-ről, a világ legjelentősebb szakmai, filmkészítői eseményéről mesél. Az operatőri munkát fókuszba állító fesztivál minden évben Bydgoszczba vonzza a filmvilág nagy neveit. A Camerimage nemzetközi fesztivál fődíját 2017-ben Herbai Máté, a Testről és lélekről operatőre nyerte el.

Zsigmond Vilmos a szegedi Belvárosi Mozi később róla elnevezett termében látta élete első mozifilmjét. És az idén már második alkalommal rendezik meg a 98 éves moziban a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált

Az első fesztivált elsősorban fiatal operatőrök versenyeként hirdették meg, de a nevezéseket látva idén tágították a korhatárt, aminek köszönhetően például egy Ragályi Elemér által fényképezett filmet is neveztek – mondják a fesztiválgazdák.

– Nagyon erős volt a szakmai közönségünk, erre számítunk az idén is, ám tisztában vagyunk azzal, hogy erősítenünk kell a marketingünket a nagyközönség felé. Egy olyan fesztivál képe lebeg előttünk, amely a mozin kívül is jelen van, egy fesztivál, ami a városhoz kapcsolódik. A közönség soraiban is számítunk a fiatalokra, a város polgáraira: azt tervezzük, hogy az idei fesztiválra jelképes összegért kínáljuk a diák- és nyugdíjas jegyeket.

Fesztiválkínáló a város utcáin 2017-ben

Az első fesztivál visszhangja alapján azt mondhatom, kedves és barátságos fesztiválnak tartja a közönség a szegedit. A legkedvesebb értékelés a film.hu-tól érkezett, ahol azt írták:

„Pazarul indított az újonc fesztivál”

– összegez Szabó Éva Andrea. Hasonlóképpen kedvelték az alkotók is az első fesztivált, annak meghitt, baráti hangulatát, amit nemcsak a visszajelzések mutattak, hanem az a tény, hogy a 2017-es díjkiosztón az alkotók többsége (magyarok, külföldiek egyaránt) jelen volt.

A neves művészekből álló előzsűri már dolgozik. Minden kategóriában egy rendező és egy operatőr dönt arról, mely filmek kerüljenek a versenyprogramba. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli – nem figyelmen kívül hagyva a film egészének színvonalát.

Az előzsűri tagjai:

Monory-Mész András, Jancsó Nyika – nagyjátékfilm

Bollók Csaba, Lovasi Zoltán – kisjátékfilm

Ferenczi Gábor, Gózon Francisco – dokumentumfilm

Sopsits Árpád, Maly Róbert – kísérleti film

M. Tóth Éva, Kardos Sándor – animációs film

A zsűri elnöke idén is Szabó Gábor operatőr lesz.

A zsűri tagjai:

Enyedi Ildikó filmrendező, Muhi András producer, James Chressanthis operatőr és Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre.

A meghosszabbított nevezési határidő 2018. január 28. A hivatalos versenyprogramot március 1-jén hirdetik meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top