+ Színház

Megmenti-e a vallás a lelket?

A színház felhívja a nézők figyelmét arra, hogy a darabot 18 éven felülieknek ajánlják!

Sokunk menekül az élet elől. Van, aki a csokoládét választja, van, aki a szerencsejátékot, és olyan is akad, aki a vallás útvesztőjében keresi a megváltást. A „függőségeinktől” várjuk a választ a rosszul feltett kérdéseinkre. De mi van, ha így elveszthetjük szabadságunkat, sőt, anyaként akár a gyermekünket is?

A két éve elhunyt Peter Shaffer drámaíró ezt a kérdést járja körbe Equus című előadásában. A darab elnyerte az 1975-ön Tony-díjat a Legjobb előadás kategóriában, valamint díjat nyert a New York-i Dráma Kritikusok körében is.

A történet szerint vád alá helyeznek egy 17 éves fiatalembert, aki brutális módon megvakított hat lovat az angliai Hampshire-ben. Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett. A kezelések során a fiú és orvosa idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait.

A darab során felszínre kerülnek Alan (a fiatalember) vallásos elképzelései. Gyermekként édesanyjával rendszeresen olvasták a vallási beszédeket, így a fiú, mikor a szülői nyomást és a két felnőtt közti feszültséget nem bírta elviselni, vallási fanatizmusban keresett kiutat. Ennek eredményeképp született meg Equus, a lóisten, akinek hátán királynak, erős, mindenre kész embernek hihette magát. A kamasz fiú élete fenekestül felfordul, mikor pszichiáterével, Dysart doktorral elkezdik felfedni azokat a belső kínokat, ami a bűntett elkövetésére vezette a fiút. Nem egyszerűsíti a történetet az sem, hogy a már munkájába belefásult, szeretetteljes kapcsolatok híján élő Dysart, saját életének problémáira a fiúval való közös munkában keresi a választ.

Az előadás alatt mindkét fél lelki vívódásait végig követhetjük, nem is akár hogyan! A Spirit Színházban ugyanis olyan előadásokat mutatnak be, ahol a nézők közvetlen közelről, már-már karnyújtásnyira figyelhetik a színen játszó művészetet. Le a kalappal Perjés János, Varga Ádám, Perjési Hilda, Nagy Enikő, Jantyik Csaba, Tóth Alex, Borbáth Ottília, Zsiga László és Frank Ági előtt, akik az előadás teljes egésze alatt egy pillanatra sem hagyják el szerepüket. Nem is lenne rá lehetőségük, hiszen az egy méterre ülő néző azonnal kiszúr minden oda nem valót.

A színház felhívja a nézők figyelmét arra, hogy a darabot 18 éven felülieknek ajánlják, ugyanis a színen ketten is anyaszült meztelenre vetkőznek. Persze a nagykorúság nem csak a meztelen jelenetek miatt ajánlott, de azért is, mert a darab olyan erővel és olyan mélységben mutatja be az emberi lélek kínlódásait, ami még a felnőtt emberek számára is komoly „utómunkát” igényel. Az előadást ugyanis fel kell dolgozni. A látottakat és az érzéseket egyaránt.  

Az előadást legközelebb január 24-én 19:00-tól, vagy február 16-án 19:00-tól láthatják.

Szereposztás:

Martin Dysart, pszichiáter – Perjés János, Alan Strang – Varga Ádám, Dora Strang, az anyja – Nagy Enikő, Frank Strang, az apja – Jantyik Csaba, Hesther Salomon, bírónő – Perjési Hilda, Jill – Frank Ágnes, Harry Dalton, istállótulajdonos – Zsiga László, Ápolónő – Borbáth Ottília, Fiatal lovas – Tóth Alex

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top